SETERMOEN: Diesen som nå er sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er samboer med Natvig som er sjef for avdeling 4 i Forsvarsdepartementet med ansvar for langtidsplanleggingen.

Granske alle forhold

Det var Klassekampen som satt fokus på forskningsrapporten ” Strategisk overfall med fiendtlig luftlandsetting- håndtering uten egen landkomponent”. Denne rapporten ble stoppet etter at Natvig tok kontakt med FFI. I brevet til Riksrevisjonen viser Heimdal til fagmedarbeider Øystein Steiro Senior i Noriss som hevder at Natvig gikk inn i saken etter at Diesen forsøkte å stoppe rapporten uten å lykkes.

– Natvig og Diesen er som kjent samboere, men hevder til tross for dette at de ikke har diskutert rapporten. Jeg mener at dette ikke står til troende og vil med denne henvendelsen henstille Riksrevisjonen om en granskning av alle forhold rundt publiserte og ikke publiserte forskningsrapporter og studier knyttet til forsvarspolitikk og langtidsplanlegging hos FFI siden 2012, med spesielt fokus på Diesens og Natvigs habilitet, skriver Heimdal til Riksrevisjonen.

– Det lukter av dette

Ifølge Klassekampen beskriver Forskningsrapporten kritiske mangler i det norske forsvaret dersom den mekaniserte brigaden i Troms blir bygd ned. Overfor Folkebladet presiserer Heimdal at dette en særdeles viktig sak.

– Ja, det er særdeles viktige ting det står om. Som kjent kjemper Diesen for å få lagt ned mekanisert hær. Det er i tilfelle kroken på døra for Brigade Nord, det er kroken på døra for en hær. Da står kun spesialstyrkene igjen, noe som ikke er mer enn en tiendedel av hæren vi har i dag. Det lukter av dette og jeg aksepterer det bare ikke. Diesen er inne i en analyserolle der det ser ut som han prøver å dirigere hva som skal publiseres av forskningsrapporter ut fra om det stemmer med hans syn. Først prøvde Diesen å stoppe rapporten. Han klarte det ikke. Men Natvig gikk inn og stoppet den. Det er da lite troverdig at de ikke har diskutert denne saken. Det dreier seg også om flere enn denne rapporten, noe jeg har fra miljøet uten at jeg kan navngi dem, sier Heimdal.

– Om alt skulle være i orden så får i tilfelle Riksrevisjonen konkludere med det, fortsetter han.

En farlig vei

Heimdal fortsetter med å vise til Forsvarets Forskningsinstitutts ”Mål og strategier, verdier og visjon” det heter: ”Vi skal ha en høy etisk bevissthet rundt våre ulike roller som rådgiver for Forsvaret og politiske myndigheter, som uavhengig forskningsinstitutt og som industripartner”.

– Å holde seg med uavhengig forskningsmiljø er en av de grunnleggende forutsetningene for et velfungerende demokratisk samfunn. Det er en farlig vei å gå når Forsvarsdepartementet både opererer som oppdragsgiver og premissleverandør for hvilken type forskning som skal publiseres eller ikke, midt under Forsvarssjefens Fagmilitære Råd, som nettopp Natvig hadde ansvaret for, skriver Heimdal

– Bekymringsfullt

– Det som i tillegg er svært bekymringsfullt er Sverre Diesens rolle i tankesmien Civita, herunder som taleskriver for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Jeg mener verken politisk og administrativ ledelse i Forsvarsdepartementet kan legge premissene for FFIs uavhengige forskning. Det er svært viktige forsvarspolitiske tema som belyses ved FFI, som vil kunne spille en avgjørende rolle for nasjonens sikkerhet spesielt ved en eventuell utredning av landmakten. Det er viktig at den sikkerhetspolitiske analysen som skal legges fram til politikerne, ikke bygger på sviktende forutsetninger, skriver Heimdal til Riksrevisjonen.

– Diesen har jo her en trippelhet. Han skriver taler til forsvarsministeren, han er delvis inne på den operative siden og han er forsker. Også dette synes jeg det lukter av. Og jeg har hørt mange som har sagt det samme, men at det er umulig å gjøre noe med. Jeg aksepterer det bare ikke og må gjøre noe med det, sier Heimdal til Folkebladet.

Ingen kommentar

Folkebladet kontaktet torsdag Informasjonsavdelingen i Forsvarets Forskningsinstitutt via e-post for kommentarer fra Sverre Diesen.

Vedlagt var brevet Toralf Heimdal sendte Riksrevisjonen. Kommunikasjonssjef Anne Lise Hammer svarte.

– Vi takker for henvendelsen om muligheten for å kommentere i forbindelse med publiseringen i morgen. Hverken FFI eller Sverre Diesen i egenskap av sjefforsker ved FFI, ønsker å kommentere dette brevet i dag. Brevet er vi først i eposten fra deg i dag gjort kjent med, skriver Hammer.

Avventer

Folkebladet sendte samme henvendelsen til Forsvarsdepartementet angående kommentar fra kontreadmiral Elisabeth Natvig.

– Vi registrerer at det er gått et brev til Riksrevisjonen. Vi avventer hva Riksrevisjonen velger å gjøre med henvendelsen og ønsker ikke å kommentere ytterligere, sier Ann Kristin Salbuvik, underdirektør i Forsvarsdepartementet.

Vil ha tilgang til rapporten

Senterpartipolitiker Liv Signe Navarsete i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget er også på banen i saken. Hun krever at at Stortingets utenriks- og forsvarskomité skal få tilgang til hele den hemmeligstemplede forskningsrapporten. I tillegg krever hun at de ugraderte delene av rapporten skal offentliggjøres,

– Dette må Stortinget få tilgang til som en del av høringene om Langtidsplanen, sier Navarsete til Klassekampen.

Hverken FFI eller Sverre Diesen ville kommentere saken torsdag. Foto: Lise Åserud / Scanpix