FINNFJORD: 2015 ble et vanskelig år for Finnfjord AS. Tallenes tale forteller om et underskudd på 34,5 millioner kroner for industrigiganten.

Finnfjord-direktør Geir Henning Wintervoll forklarer at det dårlige resultatet skyldes forhold som oppstod i løpet av de siste seks månedene i fjor.

– Det gikk veldig bra frem til i juli. Da kom det imidlertyid en korreksjon i ferrosilisiumsmarkedet, som svekket seg betydelig. Utover høsten fikk vi en prisnedgang på rundt 30 prosent på produktet vårt, sier Wintervoll.

Det kraftige prisfallet hang sammen med oljekrisa som oppstod i fjor, der man fikk en kraftig oljeprisnedgang fra sommeren og frem mot jul. Ferrosilisiumsprisen gikk med i dragsuget av dette.

– I forlengelsen av dette måtte verdien av det vi hadde på lager nedskrives, noe som preger 2015-regnskapet ganske betydelig. Det var en tosifret sum som gikk med i denne nedskrivinga.

Dramatisk da, ikke nå

– Hvor alvorlig var situasjonen?

– Det var dramatisk da det skjedde, for – som med alt annet – er det alltid usikkerhet i det nedgangen skjer og om når denne vil stoppe opp. Nå har vi etter hvert fått på plass nye kontrakter som gjør at vi produserer billigere, altså er nedgangen absorbert. Dermed er det ingen dramatikk lenger, understreker Wintervoll.

– Hvordan er ståa prismessig nå?

– Klart verden er fortsatt som den har vært de siste årene, altså veldig variabel. Likevel er det ingenting som tyder på at prisene skal nedover, tvert imot har vi fått en liten prisøkning det siste kvartalet, sier Wintervoll.

Redusert egenkapital

Fjorårets underskudd ble dekket inn gjennom industribedriftens egenkapital. Denne beløper seg i dag til knappe 90 millioner kroner.

– Vi har hatt ganske høy egenkapitalgrad, opp mot femti prosent før vi begynte å investere i energigjenvinningsanlegget for noen år siden. Akkurat nå er graden på rundt 12 prosent, så det er ingen dramatikk selv om vi gjerne skulle sett at graden var høyere, sier Wintervoll.

Han peker samtidig på at investeringa har gitt Finnfjord AS fortrinnet med å både være et smelteverk og et kraftverk samtidig.

– Det er det ikke mange andre som har, og er noe som gir oss lavere kostnader enn konkurrentene, poengterer direktøren.

– Hvordan ser 2016 ut så langt?

– Det blir ikke et jubelår, men ser ut til å bli et år på det jevne. Vi arbeider selvfølgelig så godt vi bare kan for å få et så bra resultat som mulig.

INTET JUBELÅR: Finnfjord-direktør Geir Henning Wintervoll mener at heller ikke 2016 blir et jubelår, men et år på det jevne.