TENNEVOLL: NVE har ti mindre elver i Sør-Troms til konsesjonsbehandling der Plasselva og Sandneselva i Lavangen er med i denne runden.

Grønt lys

Etter høringsuttalelsen fra Fylkesmannen i Troms ser det ut til at Sandneselva på sørsida av fjorden i Lavangen, går mot kraftutbygging.

- Fylkesmannen kan akseptere en utbygging av Sandneselva under forutsetning av det pålegges en minstevannføring tilsvarende 300 l/s for sommer og 70 l/s vinter og at plasseringen av kraftstasjonen flyttes ovenfor anadrom strekning i vassdraget, heter det.

- Vi er optimistiske med henhold til til alle høringsuttalelsene. Det er lite som tilsier at det ikke skal bli gitt konsesjon, sier leder av Sandneselva fallrettseierlag, Gunnar Røkenes. Han håper at NVE på en befaring vil se at elva ikke er lakseførende og at kraftstasjonen ikke kan flyttes til et vanskelig og bratt lende ovenfor brua som en følge av innvendingene.

Rødt lys

Når det gjelder Plasselva har fylkesmannen sterke innsigelser mot en kraftutbygging og viser til at prosjektet vil bidra til en økt samlet belastning på et større sammenhengende naturområde av verdi for artsmangfold, landskap og friluftsliv. Det vises videre til at en lokalitet med høgstauder og innslag av gråor og hegg samt at elva som landskapselement vil forringes. «Prosjektet vil også påvirke reindriftens bruk av området negativt» heter det i høringen.

Optimist

Plasselva er unik i den forstand at det er kommunen som er fallrettshaver her, noe ordfører Bernhardt Halvorsen mener skyldes forutseende politikere som for om lag hundre år siden sørget for å erverve den.

- Jeg kan ikke skjønne at det ikke skal bli en utbygging her, noe vi har ønsket i hundre år. Det blir ingen dam og vannet skal kun ledes inn i et rør. Det er greit med innsigelser, men de kan ikke blokkere for utviklinga i samfunnet. Det har behov for grønn kraft da vi jo skal bort i fra fossil energi, sier ordfører Bernhardt Halvorsen og påpeker at ei utbygging av kraft i Plasselva også vil gi inntekter til kommunen. Når det gjelder innvendingene mener han at elva kommer ned i et juv og at den ikke er særlig estetisk synlig og at den er temmelig utilgjengelig for folk flest, også når det gjelder plantene her. Han mener inngrepet det er snakk om er svært lite i forhold til de positive virkningene for samfunnet og vil fremme dette synet for instansene som skal avgjøre saken.

Selv om statens forlengede arm i fylket har kommet med sterke innsigelser, er det ingen automatikk i at de tas til følge av konsesjongiver NVE.

Saken skal avgjøres hos NVE i løpet av vinteren 2017 og etter befaringer i høst. – Vi har gått begge veier i forhold til uttalelsene fra fylkesmannen. Noen ganger er vi uenige og gir konsesjon, sier rådgiver Tor Carlsen i NVE. Han viser til et nylig tilfelle i Sørreisa der Øvre Tømmerelv fikk konsesjon på tross av innvendinger fra Sametinget. Ved klager og uenighet om konsesjon går sakene til behandling hos Olje- og Energidepartementet.

Fylkesmannen i Troms har i en høringsuttalelse kommet med flere innsigelser mot at Plasselva blir bygd ut fordi den er verdifull for planteliv og artsmangfold samt at dette er negativt for reindrifta. Foto: Ulf Antonsen