SENJA: Oppdrettsselskapet Nord Senja Laks ble i Senja tingrett i fjor idømt en bot på fem millioner, samt inndragning av 400.00 kroner, for feilrapportering og manglende behandling av lakselus. Økokrim anket saken til lagmannsretten, som kom frem til samme domsavsigelse som tingretten. Nå havner saken i Høyesterett.

Lakselusdom opp i Høyesterett Senja (NTB): Et oppdrettsselskap på Senja er idømt en bot på 5 millioner kroner for feilrapportering av lakselus. Nå skal saken opp i Høyesterett. Prinsipiell sak

Økokrim anket dommen fra tingretten fordi de var uenig i botens størrelse, samt at selskapet ikke ble idømt rettighetstap for to grønne konsesjoner selskapet tidligere har blitt tildelt. Hålogaland lagmannsrett kom frem til samme domsavsigelse tidligere i år, og Økokrim anket saken til Høyesterett. Tirsdag kunne NTB melde at ankeutvalget har gitt Økokrim medhold og at saken dermed skal prøves av Høyesterett.

– Vi har ikke lest beslutningen enda og må ta forbehold om det, men vi er tilfreds med at den slipper inn. Jeg tror ikke jeg skal kommentere noe mer nå uten å ha lest beslutningen, sier politiadvokat Inge Svae-Grotli, som har representert Økokrim i saken.

Ankeutvalget bestemmer hvilke saker som skal fremmes for Høyesterett. Sakene skal være spesielt viktige og reise prinsipielle spørsmål. En dom i Høyesterett skal kunne gi viktig rettslig veiledning også for andre saker.

Økokrim anker lakselusdom Senja (NTB): Nord Senja Laks ble i mai idømt en bot på 5 millioner kroner for feilrapportering av lakselus. Nå anker Økokrim saken videre til Høyesterett. Konsesjoner i bruk

Nord Senja Laks fikk nylig tillatelse til å ta i bruk sine to grønne konsesjoner. Etter først å ha fått avslag fra Mattilsynets regionkontor, omgjorde hovedkontoret avgjørelsen. Dermed får Nord Senja Laks sette ut inntil 838.000 triploid smolt på lokaliteten i Finnvika Sør.

Hva som da skjer med de to konsesjonene dersom selskapet blir dømt er fremdeles usikkert. Mattilsynet la ikke vekt på ankesaken i sin vurdering.

– Vi forholder oss til at selskapet i skrivende stund har konsesjonene og dermed per i dag har rett til å utnytte disse innenfor lovlige rammer. Det kan imidlertid oppstå en situasjon der de grønne konsesjonene i selskapet blir suspendert en periode og det kan få betydning for fisk som er satt i sjøen. Det er imidlertid opp til selskapet å vurdere om og hvordan de vil forholde seg til en slik potensiell fremtidig situasjon, skrev Mattilsynet i vedtaket.

Seks måneders ubetinget fengsel Egil Johansen, daglig leder for Nord Senja Laks, er dømt til seks måneders ubetinget fengsel. Nord Senja laks må også betale en bot på fem millioner kroner. Drifter videre

Styreleder i Nord Senja Laks, Charles Høstlund, forteller at selskapet vil fortsette driften som vanlig.

– Vi planlegger driften og produksjonen som tidligere. Lagmannsretten la til grunn at det ikke var avdekket uforsvarlige forhold knyttet til driften i Nord Senja Laks etter våren 2013 som gir noe holdepunkter for at driften ikke skjer på en god og forsvarlig måte i selskapet i dag.

Høstlund vil heller ikke spekulere i mulige domsutfall i Høyesterett.

– Vi forskutterer ingen dom på noen som helst måte. Nå har vi vært gjennom tingretten og lagmannsretten. Selskapet har erkjent forholdene som var tilbake i 2012 og er idømt en bot. I begge rettsinstanser så har ikke Økokrim vunnet frem med rettighetstapet, sier styrelederen.

Anke: Politiadvokat Inge Svae-Grotli(t.v) er tilfreds med at ankeutvalget ga Økokrim medhold og at saken nå havner i Høyesterett. Foto: Stian Blindheim