DYRØY: Tidligere i juli sendte Dyrøy kommune ut et brev til en av grunneierne i kommunen. De skal ha fått melding om at husdyrgjødselet lagres ved siden av en elv i området.

– Det er et lovverk som sier at du ikke skal deponere den type gjødsel og avfall ved vassdrag. Her er det lagt rett på elvekanten, så det er en potensiell forurensningsfare, sier Kjell-Rune Marthinsen i enheter for teknisk, hav- og landbruk i Dyrøy kommune.

Gjenganger

Det er ikke første gang kommunen blir gjort oppmerksomme på saken. Tilbake i april ba kommunen den samme grunneieren om en tilbakemelding på hvordan gjødselet skulle håndteres videre for å unngå forurensning.

– Vi ga ingen frist da, men ba om en tilbakemelding på hva som var tenkt å gjøre med det. Så har vi fått melding om at det nå er spredd utover og lagt noe annen masse over, noe som ikke er helt heldig, forteller Marthinsen.

Personen har nå fått frist i løpet av denne uka til å gi en tilbakemelding til kommunen om hva som planlegges, for å rette opp i det som er gjort av ulovlig deponering og lagring.

Alvorlighetsgrad

Marthinsen forteller at dette er den første saken av denne typen han har vært borti. Han ønsker ikke å spekulere i hvor stor forurensingsfaren er i dette tilfellet.

Kjersti Dørumsgard Moxness, klimainformasjonsrådgiver i Miljødirektoratet, skriver i en epost til Folkebladet at det er vanskelig å vurdere mulige miljøskader all den tid man ikke vet noe om hvor mye som deponeres, hvor nært vannet det ligger og andre faktorer.

– Det vil vanligvis forekomme avrenning av næringsstoffer (fosfor og nitrogen) og tarmbakterier (e.coli). Hvor alvorlig dette er, avhenger av type gjødsel, plassering av gjødsellageret, skjerming av nedbør, resipienten og bruksområdet til resipienten. Næringsstoffer kan føre til eutrofi og gjengroing av vassdrag og vannforekomster, mens tarmbakterier kan gi hygieniske ulemper med konsekvenser for badevann og drikkevann, skriver Moxness.

Pålegg og gebyr

Ifølge Norsk institutt for vannforskning (NIVA) oppstår euttrofisering når ferskvann blir tilført store mengder plantenæringsstoffer. Resultatet kan bli store algeoppblomstringer som setter usmak på vannet, gjør det uklart og udelikat og i noen tilfeller også giftig.

Lagring av husdurgjødsel er regulert i Forskrift om gjødselvare mv. av organisk opphav. I forskriften står det at tilsynsmyndigheten(e) kan pålegge virksomheten å rette forhold som er i strid med forskriften. Brudd på forskriften kan medføre gebyr eller tvangsmulkt. Marthinsen vil ikke forhåndsprosedere eventuelle straffetiltak i denne saken.

– Vi må følge opp saken for å se at det blir gjort noe med det. Nå har vi bedt om en tilbakemelding i saken, så får vi se hva grunneieren gjør videre.

Folkebladet har vært i kontakt med grunneieren som ikke ønsker å kommentere saken.