BARDUFOSS: Hittil i år har det gått over 4.000 laks opp laksetrappa i Målselvfossen. Tidligere har det aldri gått opp like mange på samme tid av året.

1.500 pr. laks

Ifølge ordfører Nils Foshaug i Målselv kommune er det gjort beregninger som viser at hver eneste laks som tas i elva representerer 1.500 kroner i overnatting, fiskeutstyr og daglighandel.

FISKER Bjørn Rune Gjelsten svinger fluestanga i Målselva. Roer på dette bildet fra 2011 er Rolf Lundamo. Foto: Jan Harald Tomassen

– Når det så tas ti tonn laks i elva årlig, er det snakk om flere titalls millioner.

Og ordføreren er kjempefornøyd og mener at folk som investor og milliardær Bjørn Rune Gjelsten er med på å øke interessen for fisket i elva.

- Robust

Også Gjelsten jubler over situasjonen.

- Målselva har hatt en fantastisk utvikling de siste årene, og i dag framstår den som en av de mest robuste elvene i landet når det kommer til gyting og gytebestand, sier Gjelsten til avisen Nordlys.

Det var i 2002 at Gjelsten fikk øynene opp for fiskeeldoradoet i Målselva.

Den sveitiske skrivemaskinkongen Willy Scheidegger hadde leid kulpen under Målselvfossen i 30 år. Da han ikke lenger var i stand til å fiske, fikk Gjelsten plutselig en telefon fra sin gamle kompis, den tidligere skiløperen Arne Vidar Olsen.

Overtok

Olsen fortalte at den ettertraktede kulpen kom til å bli ledig. Gjelsten bestemte seg for å overta.

- Jeg hadde flakket litt rundt før det. Det var jo noen flotte elver ellers som jeg ofte leide i lange perioder. Samtidig følte jeg at det var på tide å slå seg til ro. Finne en plass som kunne være litt min også, hvor jeg kunne føle tilhørighet, forteller Gjelsten til avisen.

I forrige uke ble det kjent at også Kong Harald hadde vært på besøk i elva i juli, som Gjelstens gjest.

- Jeg fikk inntrykk av at han hadde det veldig hyggelig her, og så fikk han jo mye laks. Han er en veldig motivert fisker, og vi hadde mange gode samtaler om fiske mens han var her, sier Gjelsten.