HAMN: – En båt med sterk historie som representerer fiskehistorien på Senja, sier Styreleder i Hamn i Senja, Ole-Henning Fredriksen.

Etter å ha vært hel- og delvis under vann de siste tre årene, skal Hamn i Senja overta båten Geirser.

HAMN Turistanlegget overtar båten og skal lage et museum på land.

– Det er en historisk båt som vi har veldig stor sans for og vil den skal bli tatt vare på. Så det vi nå tenker er å lage et museum av den båten. Vi tenker å sette den på land og den blir da en portal til Hamn, stående rett ved broen. Her skal den formidle historien til dette spesielle fiskefartøyet, men også om fiskerihistorien på ytre Senja, forteller Fredriksen.

Identitet

Hamn i Senja har tidligere etablert et kystlag ettersom reiselivsstedet ønsker å formidle både fiskerihistorie og kystkulturen til gjester og de som besøker anlegget.

– Vi synes det er en viktig del av et reiselivsprodukt, det å kunne formidle identiteten til stedet, kyst- og kulturhistorien. Da har vi vært på jakt etter båter som kan være med å representere den fiskerihistorien vi har. Vi har i dag Senjakyst, en fult operativ båt som går på kystturer og ligger til kai ved anlegget i Hamn. Geiser representerer er den eldre generasjon fartøy, en klassisk kutter som var en av mange langs kysten på den tiden. Den forteller en viktig historie om fiskeriet, sier Fredriksen.

Historie

Båten skal angivelig ha vært den eneste båten som kom seg unna dramaet i Svennsgrunnen, utenfor Senja 12 april 1943. Da beskjøt en sovjetisk ubåt flere norske fiskebåter. Ni fiskere omkom, og en tiende fikk livstruende skader og døde på sykehuset i Harstad, dagen etter. Den skal også ha et annet historisk element.

– Vi har også funnet ut at denne båten har vært brukt av Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås som presteskyss. Det er mange interessante ting med den båten. Bare det at den ikke har vært bygd om og er intakt gjør at den, forteller en troverdig historie om den generasjonen arktiske fartøyer. Vi er veldig glade for at det går an å ta vare på den, sier Fredriksen.

Også tidligere eier er glad over at båten nå kommer «hjem».

– Jeg er så glad for at båten nå kommer til sitt rette element. Jeg er kjempefornøyd og Hamn i Senja har en kjempeplan. Jeg er så glad for at de gjør dette, sier Ingvaldsen til Folkebladet.

Samarbeid

Nå arbeides det for å finne samarbeidspartnere for å få etablert et nytt museum på Senja.

– Vi jobber nå med å få etablert et samarbeid med andre aktører, blant annet Midt-Troms museum. Så kommer vi til å ta kontakt med både Berg og Torsken kommune for å få til et samarbeid om å lage dette museet på Senja, sier Fredriksen.