FINNSNES: Grunnen til at det er flere enn noen gang, er fordi det i 2014 ble det vedtatt å innføre allmenn, lik verneplikt for gutter og jenter. Det resulterer i at det blir rekordmange jenter blant de grønnkledde i Hæren etter ferien.

En av de som skal tjenestegjøre er Malin Amundsen (18).

Fordeler

- Når jeg fikk vite at det skulle bli allmenn verneplikt fikk jeg litt panikk, for jeg skulle ikke inn i Forsvaret. Men da jeg fikk innkallelse til de fysiske testene på sesjon fant jeg ut at jeg skal satse alt og klare det, sier Malin Amundse til Folkebladet.

18-åringen ønsket et lite avbrekk fra skolehverdagen, og skal i januar neste år inn i Sjøforsvaret på Madla. Det var mulighetene som lokket henne til Forsvaret.

- Jeg fant etterhvert ut at det er store fordeler med å være et år i tjeneste. Mulighetene for kurs og utdanning gjør at jeg nå kan tenke langsiktig. For meg er det veldig positivt, og jeg gleder meg, forteller hun.

I Forsvaret er gleden stor over at det i år vil være rekordmange jenter som avtjener verneplikt.

- Det er betrakelig økning fra i fjor, nesten en fordobling av jenter. Det er ikke annet enn positivt, sier oberstløytnant Aleksander Jankov, talsmann for Hæren.

Storinnrykk

Jankov forteller at det er årets avgangskull fra videregående skole, gutter og jenter født i 1997, som er de første som blir omfattet av lovvedtaket.

- Siden det for første gang blir innkalt et kull hvor begge kjønn stiller likt til å avgi verneplikt, er det derfor første gang at det er et slikt storinnrykk av kvinner, forteller Jankov.

Sett i forhold til tidligere, hvor verneplikt var frivllig, har Forsvaret nå mulighet til å velge ut de best kvalifiserte.

Motivert og klar

Storinnrykket av vernepliktige kommer snart, og totalt starter 2.800 kvinner og menn sin førstegangstjeneste i august i år. Jankov forteller at hele 24 prosent er jenter.

- Vi kaller ikke inn så veldig mange jenter, så vi får se etterhvert hvordan de endelige tallene blir. De som eventuelt ikke kan delta, og må dimitere er et tap for Hæren. De fleste som blir innkalt er motivert og klar for å avgi tjeneste, sier Oberstløynanten.

Individuelle

Til tross for at andelen jenter har steget konstaterer Jankov av det ikke vil bli store forandringer av den grunn.

- Vi ser ikke på inntrykket av jenter som en utfordring, heller en mulighet. Det viser seg at heterogene grupper med en blanding av kjønn og bakgrunn skaper bedre resultater enn homogene grupper. Forsvaret har en lang tradisjon med å sørge for å få med alle soldater uavhengig av hvilken fysisk form de har. Vi ser ikke på de vernepliktige med kjønnspesifikke forskjeller, heller individuelle forskjeller, avslutter Jankov.

Amundsen har på sin side begynt å forberede seg på at hun vil møte noen utfordringer.

- Siden begge kjønn stilles likt er jeg forberedt på at det vil bli litt tyngre for oss jentene. Jeg tror allikevel det bare er positivt for Forsvaret at andelen jenter økes.