FINNSNES: For de fleste i regionen er byfjellet ”Varden” et kjent mål for daglige treningsturer, søndagturer med familien eller et stopp på veien før det bærer videre innover fjellet.

Gjenkjennbare

For de som ikke er kjent skal nye skilt vise vei - dit og litt lengre.

- Det skal skiltes fra hurtigbåtterminalen og sentrumsomårdet, videre til Finnsnes barneskole og trykkbassenget. Derfra opp til Varden, og videre innover til Steinfjellet, Sollidalen og Bjorelvnes. Med andre ord kan en ta på seg turskoene i Tromsø eller Harstad, sette seg på båten og gå rett ut og opp på en 1.000-meterstopp når du ankommer Finnsnes, forteller Mari Siljebråten, ansvarlig for skiltprosjektet i Midt-Troms Friluftsråd.

Mandag var hun sammen med folkehelsekoordinator i Lenvik kommune, Karoline Sandberg, på stiene for å starte skiltmerkningen som er en nasjonal målsetting.

- Stier i alle kommuner skal nå skiltes likt, og det av den enkle grunn at både lokale, besøkende og turister skal kjenne igjen merkingen. Til nå har det vært både hummer og kanari av nye og gamle skilt og informasjon, forklarer Sandberg. Hun legger til at det er vel 10 år siden forrige merking.

Bedre folkehelse

Den nye merkingen av turløpyer er snart gjennomført i både Målselv og Bardu. Også på Senja skal flere nye skilt komme opp. Siljebråten mener at byfjellet til Finnsnes er blant de unike.

- Å ha et byfjell som Varden i så umiddelbar nærhet er unikt. For folkehelseeffekten er det enda bedre, reflekterer hun.

Sandberg håper også at den nye skiltingen vil gi folket flere muligheter.

- Selv om mange tar seg turer til Varden, er det mange som ikke er klar over at det er flotte områder videre innover fjellet. Skiltingen kan gjøre at man ønsker å bli bedre kjent med nærområdet!

-Knallbra

Over 700.000 kroner ble bevilget til kommunene for innkjøp av skiltmateriale. Siljebråten forteller også at det i løpet av året vil komme infotavler i sentrum med turinformasjon. Både hun og Sandberg ser på skiltmerkingprosjektet som et meget positiv innskudd, både for kommunen selv og for reise- og næringslivet.

De mener at turmerking og bedre informasjon vil gjøre informantenes jobb enklere. Selv om stien til Varden er godt brukt, vil skilting øke ferdsel overalt og det resulterer automatisk til mindre rydde -og vedlikeholdsarbeid.

- Dette blir knallbra, avslutter Sandberg,

vARDEN: - De nye skiltene er lett tilgjengelig, inneholder fargekoder og gjenkjennbare symboler. Det gir en trygghet, sier Siljebråten. Foto: Oda Viken