BØVÆR: Arnfinn Johnsen har vokst opp på Senja og er en av Norges mest premierte fotografer. Fredag neste uke kommer han tilbake til hjemplassen for å lære bort det han liker best – der han liker det best.

Folkebladet-TV: Fascineres av yttersida-dramatikk

– Det er alltid veldig spesielt å komme tilbake til Senja. Selv om jeg bare var 18 år da jeg dro derfra, er det fortsatt hjem for meg. Jeg forsøker å være der et par ganger i året, sier han.

– For proffe og amatører

Årets workshop på Kråkeslottet er den sjette eller syvende i rekken, forteller Johnsen.

UNIKT Kråkeslottet på Senja blir arenaen for Johnsens kurs. – Kråkeslottet skaper helt unike rammer for kurset, seir Johnsen.

– Jeg var så utrolig glad da jeg ble kontaktet og spurt om å holde workshop på Senja. Det var ikke noe jeg egentlig hadde tenkt på, men det har vært en kjempesuksess de tidligere årene, sier han.

Johnsen har programmet for undervisningen klart.

– Vi har noen hovedtemaer vi kretser rundt. Vi skal selvsagt blant annet jobbe med landskapsbilder, siden vi er der vi er, forteller Johnsen, og fortsetter:

– Men jeg begynner alltid med komposisjon, og går igjennom noen grunnregler for oppbygning av bilder.

Kurset er for både proffe og amatører.

– Det er i utgangspunktet for alle som vil. Men det er jo gjerne de ekstra ivrige amatørene som melder seg på, sier han.

Folkebladet-TV: Fotoutstilling utenom det vanlige

Tidligere har også profesjonelle vært med, men i år har kun amatører meldt seg på så langt.

– Unike rammer på Senja

Johnsen selv er spesielt kjent for sine portrettbilder, blant annet gjennom serien Gullklubben, hvor han siden 1992 har portrettert nordmenn med OL-gull. Bokutgivelsen ”Gull” fra 2013 fikk nylig utmerkelsen ”European Portrait Book of the Year 2015” av Federation of European Photographers.

– Det er klart vi også skal jobbe med litt portretter. Ellers skal vi gjennomgå litt fargelære, og så har heg lovt folk at jeg skal gjøre dem flinke på sort-hvitt, sier Johnsen.

– Det er sort-hvitt du har drevet mest med i din karriere?

– Du må huske at 80 prosent av mitt fotografiske liv har vært på film og i mørkerom. Så gammel er jeg, sier Johnsen og ler.

- Ikke tilfeldig

– Mener du som profesjonell at Senja er et spesielt egnet sted for å ta bilder?

– Ja, det er jo ikke tilfeldig at workshopen er lagt til Senja og Kråkeslottet. Dramatikken og det spesielle ved Senja finner du mest på yttersida, og folk sørfra blir helt ordløse når de ser naturen der ute, sier han, og legger til:

– Naturen og kråkeslottet danner dessuten en helt unik ramme rundt workshopen, og gjør at det blir en spesiell kultur blant deltakerne.

Det er fortsatt mulighet til å melde seg på, melder Johnsen.

– Vi har tre-fire plasser igjen. Men vi har en veldig fin gjeng, som er akkurat passe stor.

Johnsen blir på Senja i to uker i denne omgang.

– Jeg rågleder meg, avslutter han.

– Helt unike fotomuligheter

GIBOSTAD: Initiativtaker Linda Juanette Lande gleder seg stort til den Arfinn Johnsens femte fotoworkshop på Kråkeslottet.

INITIATIV Linda Juanette Lande er initiativtaker til fotoworkshopen på Kråkeslottet, som nå blir holdt for femte gang på rad.

Workshopen har blitt holdt både sommer og vinter i tre år, og årets workshop blir den femte i rekken.

– Hva fikk deg til å starte med dette?

– Det var en kombinasjon av to faktorer. For det første er Senja ei fantastisk øy å være fotograf på. Den har helt unike muligheter uansett hva du er interessert i, sier hun, enten det er dyr, mennesker eller landskaper, sier initiativtaker til fotoworkshopen, Linda Juanette Lande.

Hun påpeker at alt på øya er i forandring hele året, hver dag.

– For det andre kjente jeg litt til Arnfinn fra før, og tenkte det hadde vært utrolig spennende å få en profesjonell fotograf hit og holde workshop.

Hun mener imidlertid at Johnsen ikke var umiddelbart overbegeistret.

– Han hadde nok ikke akkurat tenkt på det. Han har jo tatt masse bilder på Senja selv, men det er noe annet å undervise andre, sier Lande, og legger til:

– Men det tok bare noen timer, så ringte han tilbake og slo til.

Lande legger ikke skjul på at hun også gleder seg.

– Kråkeslottet er jo dessuten en helt eminent plass for dette, avslutter hun.