DYRØY: På en regntung søndag letnet det riktignok litt utover ettermiddagen, men likevel kom det en eling da konserten "Sommarsang" begynte. Passende nok — med ekte sommervær under en ekte sommerkonsert.

Lise og Roy-Frode Løvland har invitert til konsert på gården Berg på Dyrøya siden 2009, den fraflyttede gården, hvor restene av en fjøsmur ble sett med nye øyne. I den gamle muren er det lagt gulv, slik at man får en konsertscene med hele Vågsfjorden som bakteppe, mens lia bak danner et naturlig amfi. Siden da har publikum kommet utover til konsert, til fots, med båt, leiende med de minste eller trillende med barnevogner. ”Sommarsang” er en familiekonsert, arrangert av familier for familier.

Egne låter

Første året konserten ble arrangert, kom det 140. Siden har det variert fra 200 til 300 tilhørere hver gang. Denne søndagen var antallet ikke langt unna førsteåret. De kommer på konsert, vel vitende om at været kan snu, men at sommersangen følges av bålkaffe, grillkos og varme sveler.

Repertoaret i den timeslange forestillingen er Løvlands egne låter, innlånt materiale og korpsspill som løfter skoddedottene et godt stykke fra Bergsheia. I det brattlendte landskapet blir akustikken spesiell. Ikke minst fordi du er på et sted hvor det er stille. Med unntak av en og annet båt er det ingen motordur å høre. Blåserekka akkompagneres av bjøllene fra sauene som går i lia ovenfor gården.

PLATT Susanne Pernille Furøy akkompagnert av Roy-Frode Løvland.

Med utsikt over fjorden har vel Halvdan Sivertsens ”Hus ved havet” sjelden passet bedre. Men best plassert var Roy-Frode Løvlands egen låt, tilegnet kona Lise, på konsertsøndagen som samtidig var på den datoen da de hadde vært gift i 23 år. Låten ble påbegynt på Berg tidligere i år, men ferdigskrevet under parets pilgrimsvandring i Pales de Rei i Spania denne sommeren — og urfremført for publikum tilbake igjen på Berg. Da gir Jan Magne Førdes bruremarsj, fremført av storbandet sammensatt av storfamilien, ekstra gjenklang.

Konsertscener

Berg har flere konsertscener. På grasbakken utenfor selve våningshuset sørget en ny blåserekke for taffelmusikken. Og på spellemannsplatten ovenfor kunne nye talenter få prøve seg. Da hadde den siste elingen trukket unna.

Det deles raust av kulturmangfoldet.

Og Berg er stedet for sommarlåter.

Hanna Dahlø og Pauline Dahlø. Foto: Arne Ivar Hanssen
Sommarsang i sommervær — med publikum i naturlig amfi rundt den gamle fjøsmuren. Foto: Arne Ivar Hanssen
Lise Løvland, Ane Dahlø, Tom Dahlø, Kristian Bjørklund, Stian Bjørklund, Joakim Bjørklund, Gry Dahlø, Ruth Dahlø, Thomas Bjørklund, Ståle Bjørklund og André Bjørklund. Foto: Arne Ivar Hanssen