FINNSNES: Anne-Grethe Furu er en av mange som har fått dilla på hjernetrim, kroppslig trim og skattejakt. I Geocatching får du tre i en.

Folkebladet-TV: Alternativ mobiljakt uten Pokémon Go

– Geocatching er nesten det samme som orientering, men i stedet for kart og kompass bruker du GPS. Det som er målet er å lete etter det vi kaller ”catcher”, eller poster da. Du laster ned en app til telefonen. Her kan du søke etter ”catcher” som er i nærheten, og som du kan se, så er det masse her i området sier hun, og peker ned på telefonen sin.

En app er et program for telefoner eller datamaskiner.

– Hekta

At Furu har blitt hekta vises av de 320 ”catchene” hennes.

– Ja, man blir hekta. Man klarer ikke å være på en ny plass uten å se om det er noe i nærheta. Skal du til Finland så må du planlegge. Det går ikke an å dra på turer uten å tenke på det, sier hun, og forteller om alle de flotta avstikkerne hun har hatt på kjøreturene Det er en fordel at de andre synes det er gøy, ler hun.

For de uinvidde, inviterer hun til et arrangement på Sommerfryd 7. august.

– Nysgjerrig

– Jeg blir nysgjerrig, og vil vite hva som er der, og om jeg finner den. Du kan finne alt mulig i ”catchene”. De er alt fra små beholdere til kjempestore bokser. Som regel er det en boks med en logbok, og inne i hver boks kan du signere at du har vært og tatt den. Og så registrerer du den på appen.

Selv om du kan se på kartet hvor ”catchen er”, har hun måttet gi opp noen poster.

– Noen er gjemt veldig lurt, så du må bruke hodet for å finne de. Det er gjerne en bytteting i boksen, men tar du ut en bytteting må man gjerne legge noe tilsvarende tilbake.

Overalt

En uskrevet regel er at man ikke skal avsløre hvor boksene ligger. For Folkebladet gjøres det et unntak, og Furu viser vei til en av boksene, som hun selv har lagt ut.

– Boksene er gjerne lagt på steder man vanligvis ikke går. Jeg har fått se nye plasse, som jeg ikke hadde fått se ellers. ”Catchene” kan være overalt. Det er flere urbane her på Finnsnes. Og så ligger det tre opp mot Kistefjellet, så nå må jeg dit. Denne uka var jeg på Segla, hvor det var en ”Catch”, og så vet jeg om en på Astridtinden, men det blir litt bratt for meg, ler hun, og føyer til at det er en fin måte å komme seg ut på.

Tur: Man kommer seg ut til plasser man vanligvis ikke går.
App: Med en app som bruker telefonens GPS, kan du lete etter de såkalte ”catchene”.