Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

- Kristus.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Prøver å spise økologisk mat.

3. Fisk eller kjøtt?

- Kjøtt.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Jesus.

5. Hva er du redd for?

- Fordommer.

6. Hva mangler i regionen?

- Et naturlig møtested for mennesker.

+ + + + + + +

- Hvorfor valgte du Tranøy, sogneprest Morten Fredrik Hagen?

- På grunn av menneskene. Jeg var i Karasjok året før som vikarprest og fikk oppleve mennesker som lever tett med naturen. Det gir en helt annet ydmykhet og jordnærhet, man blir mer menneskelig for å si det enkelt. Jeg har bodd i Oslo i 20 år og der er det en sterk overfladiskhet og man blir veldig livsfjern.

- Hadde du vært i Tranøy før?

- Jeg hadde sett noen bilder fra Andøy og de festa seg i meg, men der var det ikke noe ledig. Senja er jo ikke så langt unna og det var noe med de fjellene og strendene som resonerte i meg. Og da det ble ledig stilling i Tranøy, søkte jeg med en gang og fikk den.

- Så du ante ikke hva du gikk til?

- Nei, det gjorde jeg ikke. Da jeg kom hit med flyttelasset midt på natta og fikk se hva jeg kom til, med midnattssol og det hele, da begynte jeg bare å gråte og gråte, jeg var så lykkelig. Det var som å komme hjem.

- Hvordan er du blitt mottatt?

- Helt ubeskrivelig. Som jeg sa, det er som å komme hjem. Jeg er blitt inkludert i en stor familie, varmt og hjertelig.

- Hvordan er folket?

- Rause, ærlige, velmenende og staute, de er ganske like naturen her oppe.

- Kommer du folk nær inn på livet?

- Jo, det er nok mange mennesker som er åpne i seg selv, men det er også en del av det som fører med jobben min og de situasjonene jeg møter folk i. Det er jo ofte i sårbare ulykkelige øyeblikk og det er noe med fortroligheten en prest får ta del i, som gjør at jeg kommer nær inn på livet.

- Hvordan føles det?

- Det er en ære, det er en gave. Det er jo noe med den ektheten jeg søker, så da blir livet veldig rikt. Rikt, sant og ekte.

- Hvordan var det i Karasjok?

- Det var annerledes. Det var eksotisk. På sommeren fulgte vi etter flyttsamene, så jeg fikk sett veldig mye. Reiste helt opp til Nordkapp og til Tana bru. Og så var det eksotisk med en annen kultur og et annet språk. Det var veldig fint å bli kjent med det samiske, det er en kultur jeg har veldig respekt for.

- Det er jo en del samer på Senja også?

- Det er det. Det virker som det er litt skambelagt og jeg skulle ønske vi kunne heve det og hedre det med å være samisk.

- Hvordan er det å være prest?

- Det er en så stor gave at det kan ikke uttrykkes med ord. Det er krevende, med det er samtidig så meningsfylt og givende. Men det er til tider tungt, men slik skal det vel være med livet vårt, vi trenger litt oppoverbakke og litt dynamikk. Når det er krevende, har jeg veldige gode støttespillere i stab, menighet og lokalmiljø.

- Så vi kan slå fast at du trive i Tranøy?

- Det kan vi. Som sagt så føler jeg at jeg er kommet hjem og hver dag er en gave.

- Hvorfor ble du prest i voksen alder?

- Det er en lang reise. Det er jo først og fremst en frelseserfaring. Jeg er utdannet pressefotograf og jobba som det i flere år. Jesus kom inn i livet mitt da jeg var 33 år. Det var en så sterk opplevelse at det forandret hele livet mitt. Jeg begynte vel på presteutdanningen for å lære hebraisk, ikke for å bli prest, men for å kunne lese bibelen på originalspråket.

- Hva skjedde så?

- Det som var viktig for meg da, var å komme nærmere Jesus og jeg var veldig skeptisk til å profesjonalisere troen som er så intimt. Men etter hvert som jeg gikk gjennom studiet, så viste det seg at det var riktig for meg å bli prest.

- Du har studert andre språk også?

- Jeg har alltid hatt en lidenskap for språk og det første jeg studerte var engelsk og det var faktisk i Tromsø. Så har jeg studert en del kinesisk på egenhånd og har oversatt en del poesi.

- Er det ikke veldig vanskelig å lære kinesisk?

- Så lenge man har interessen og nysgjerrighet, så er det ingen ting som er vanskelig.

- Om noen dager skal du gifte deg i Tranøy kirke?

- Ja, det skal jeg endelig. Vi har valgt Tranøy kirke fordi at da vi var der på dugnad for et år siden, mente vi at det var et veldig spesielt sted. Samtidig handler det om å knytte bånd. For det første er det viktig for oss å ta familien vår med opp fra sør hvor de bor, opp til nord hvor vi skal bo, slik at de innlemmes og tar del i vårt liv. For det andre er det også en lang prestetradisjon som jeg knyttes inn i på Tranøy.

- Skal du trimme skjegget før du gifter deg?

- Det skal nok trimmes, men ikke klippes. Hun elsker meg akkurat slik som jeg er, heldigvis!

- Hvem er du?

- Jeg er født på Lørenskog, men oppvokst på Toten. Etter grunnskole, utvekslingsstudent i California i et år, så videregående, studerte matematikk i et år på Gjøvik, så ble det forberedende og engelsk i Tromsø og så historie i Oslo mens jeg bodde i Roma. Etter det ble det fotojournalistikk på Høyskolen i Oslo. Jobba litt som frilans, blant annet i Aftenposten og en del fagtidsskrifter. I en periode jobba jeg med et manus til en bokserie, før jeg begynte på teologistudiet.

- Hobbyer?

- Lidenskaplig opptatt av klassisk musikk og opera.