GRYLLEFJORD: Skal Gryllefjord Seafood snu de negative tallene, krever det store investeringer. Det forteller daglig leder, Michael Albrecht.

– Det har skjedd mye bra her de siste månedene. Vi har gjort mange små justeringer på produksjonen, for å få en god fabrikk. Mange små detaljer utgjør en stor forskjell. Det var mye problemer her under høysesongen i år, både med produksjonsutstyret, kundemassen og råstoffleveranser. Nå skal vi bruke høsten på å trene oss opp, og optimalisere produksjonen fram mot høysesongen. 2017 blir bedre. Vi må tjene penger da.

Bedrifta har hatt røde tall siden oppstarten i 2014.

– Krevende

Grunnen til at Nergård spytter mye penger inn i produksjonen, er at de får høyere marginer for fisken, dersom de lykkes med lønnsom ferskfiskproduksjon.

– Man får mye høyere pris for fersk enn fryst fisk. Samtidig er ferskfisk mye mer krevende. Nergård skal se om dette er mulig å få til. Vi har ikke mer enn to-tre dager på å få fisken ut i markedene i Europa. Hovedsakelig går ferskfisken til Tyskland og Frankrike. Vi må ha et stort kvantum for at frakten skal være lønnsom.

I tillegg må man være mer effektiv i Norge.

– Lønna er dobbelt så høy her, som i Tyskland og Frankrike. Vi må derfor produsere mest mulig med færrest mulig folk. Derfor må man investere mye i høyteknologisk utstyr. Dette er ikke billig. Samtidig har det vært en del innkjøringsproblemer med den nye teknologien. Dette skal vi få kontroll på i høst. Det må vi.

Helårsdrift

Gryllefjord Seafood har jobba hardt med de kontinentale markedene.

– Vi har jobba med kunder på både fersk og fryst fisk, både i Norge, Europa og USA. Dette ser ut til å komme på plass til hovedsesongen. Samtidig blir kvalitetskravene høyere og høyere for hvert år som går. På ferskfisksida vil de kun ha linefisk. Kravene er noe helt annet enn for 20 år siden.

For å få flere bein å stå på, satser de på flere markeder, som fryst fisk.

– Neste år skal vi ha i gang helårsdrift. Pengene tjener vi i hovedsesongen, men vi skal ha det til å gå rundt hele året. Samtidig har de tidligere sjefene sagt at det ikke har vært lett å drive i Gryllefjord, blant annet på grunn av mangel på råstoff om sommeren. I dag for eksempel skjer det ingenting, sier han, og peker ut på den tomme kaia.

155 millioner i overskudd

GRYLLEFJORD: Nergård Havfiske leverte sitt høyeste overskudd noen sinne i 2015.

LØNNSOM Lønnsom: Kågtind (bildet) er en av fem trålere i flåta til Nergård.

Til sammen satte de igjen med et driftsresultat på 155 millioner kroner. Med det dobla de nesten overskuddet fra 2014. Samtidig leverte de sitt høyeste overskudd noen sinne. Til sammen hadde de 469 millioner kroner i driftsinntekter. Dette er en økning på rundt 84 millioner kroner.

Samtidig økte gjelda til selskapet en del, og nærmer seg 600 millioner kroner.

Nergård Havfiske er en nøkkelbrikke for planene om helårsdrift i Gryllefjord.

Nergård har fått viderefør dispensasjonen for leveringsplika til Kasfjord og Kågtind, slik at de skal kunne levere fersk fisk hele året til Gryllefjord Seafood.