TROLLVIK: Det gikk en kule varmt i debatten mellom NMF og fiskeriminister Per Sandberg (FrP) tirsdag. Oddekalv gikk friskt ut fra start, og viste filmer fra nordnorske oppdrettsanlegg. Kruttet ble ikke spart på, når han beskrev miljøsituasjonen ved havbunnen.

Folkebladet-TV: Opphetet om oppdrett på miljøskuta

Sandberg rista ivrig på hodet fra første stund, og ikke lenge etter debattstart stod de to gråsprengte rødluggene tett opp mot hverandre i foredragsrommet til NMFs båt, ”Miljødronningen”.

– Latterliggjort

Hardest gikk Sandberg ut mot NMFs mangel på dokumentasjon fra toktene sine, samt deres manglende støtte fra forskning.

Først og fremst gikk han ut mot at NMF ikke tar prøver av havbunnen, når de er ved et anlegg.

– Å ta disse prøvene koster oss 15.000-20.000 kroner på hvert anlegg. Vi har slutta med miljøanalyser, da oppdretterne gikk ut å sa at disse var feil. De ble brukt til å latterliggjøre oss, sier Oddekalv.

HETT Møtet mellom de to gråsprengte rødluggene hadde høy temperatur. – Vi er nok ikke så ulike vi to i engasjementet når vi diskuterer, selv om vi er helt uenige i saka, sa fiskeriminister Per Sandberg (FRP).

Det ble også pekt på rapporter fra Havforskningsinstituttet, som sier næringssalter fra havbruksnæringa ikke utgjør et problem.

Ikke godt nok

– Jeg har ikke sagt at det ikke føres kontroll. Jeg har sagt at kontrollen ikke er god nok, parerte Oddekalv, og skjøt inn at de som kontrollerer oppdretterne jobber tett opp mot oppdretterne.

– Det er en påstand, sa Sandberg, og smålo oppgitt. Oppdretterne er pålagt siden 2005 å innhente uavhengige resultater, som sendes inn til fiskeridirektoratet, og dette ligger åpent for alle, skjøt han så inn.

– Kjøpt og betalt

Oddekalv påsto videre at villfisken rundt anleggene får i seg masse giftstoffer fra fôr, og at oppdrettsfisk er full av giftstoffer. Blant annet Nofima og Havforskningsinstituttet har tilbakevist dette. På spørsmål om alle som drev kontroll og forskning rundt næringa var kjøpt og betalt, kom Oddekalv med et kontakt svar.

– Veldig mange er kjøpt, ja.

– Havforskningsinstituttet er delt i en seriøst og en useriøs del. Den eneste uavhengige parten man kan stole på, er politiet, sa han etter debatten.

– Ikke oppdaterte

Sandberg mener videre NMF ikke følger med i timen.

– Fra første januar neste år har direktoratet i oppdrag å foreta nye undersøkelser, og det blir stramma inn betydelig. Mye av din informasjon har gått ut på dato, sa Sandberg.

ETTERLYST Oddekalv var ikke imponert over oppdretterne, som var invitert, men ikke møtte opp på møtet.

Oddekalv mener dette ikke er godt nok.

– Dere går ikke inn under anleggene. Disse MOMB-undersøkelsene tester rundt anlegget. Skitten ligger stort sett rett under anlegget, sa Oddekalv.

– Da sier du, med alle de millionene jeg setter inn til kontroll, undersøkelser og forskning, er feil. Jeg er enig med deg, det er ikke godt nok i dag. Samtidig jobber jeg for en bærekraftig vekst i næringa, svarte Sandberg.

– Blind eller rett

Sandberg sa videre at man må ta prøver av havbunnen, for å kunne konkludere med noe.

– Jeg ser dokumentasjon fra hvert anlegg på filmen. Enten er jeg blind, ellers har jeg rett, svarer Oddekalv.

– Du må ta ut informasjon og få testa det om det er gift. Er det ekstrem forurensa skulle det vært dødt ved havbunnen. Du sa jo selv at det er fullt av liv, sier Sandberg, og peker på en fisk ved havbunnen, og Oddekalvs påstand om at det står 10-15 tonn villfisk rundt anlegget.

Ifølge marinbiolog Tone Rasmussen, skulle en til to meter slam skulle gjort det ulevelig i området. Nedbrytning av organiske stoffer uten luft, gjør at det vil dannes giftig svovelsulfider.

Det ble samtidig pekt på at Havforskningsinstituttet har sagt at man må ta bunnprøver, og at videoene fra NMF er av for dårlig kvalitet til å kunne si noe.