DURMÅLSVIKA: Wilsgård er anmeldt av NMF for det de mener er noe av den verste forurensninga de har sett, ved lokaliteten på Nord-Senja.

Folkebladet-TV: Opphetet om oppdrett på miljøskuta

– Disse angrepene, som er bygget på bevisst feilinformasjon og direkte løgn, får konsekvenser for så mange som ikke fortjener det, sier daglig leder, Fredd Wilsgård, og peker på konsekvensene for rekruttering og kompetanseheving til næringa, og de som jobber med oppdrett.

– Ingenting å skjule

Bakgrunnen for Wilsgårds harde skyts mot NMF, er den nylig utførte MOM-B undersøkelsen ved anlegget. Denne gir ikke lokaliteten i Durmålsvika toppkarakter, men lokaliteten får godkjent og vel så det (se faktaboks og undersak).

PRØVE Dette bildet, som ble tatt ved lokaliteten ved MOM-B-undersøkelsen, viser noen forrester.

– Jeg ønsker anmeldelsen velkommen. Vi har ingenting å skjule, sier Wilsgård.

I utgangspunktet skal en MOM-B undersøkelse gjøres ved lokaliteten i august/september, når produksjonen er på topp. Undersøkelsen det vises til er fra starten av juli, ble bestilt på bakgrunn av besøket fra NMF.

– Uakseptabelt

Etter at anmeldelsen først ble kjent for Wilsgård, har Lenvik Arbeiderparti i et leserinnlegg kritisert måten debatten føres på. Dette skjedde etter Wilsgård uttalte at Oddekalv er, og vil alltid være en bajas.

– Jeg benytta meg av mitt yttersida-diplomati. Er uttalelsene mine politisk korrekte? Nei, absolutt ikke. Uttalelsene er dønn ærlige og er et resultat at jeg finner det totalt uakseptabelt at Kurt Oddekalv kan komme med udokumenterte påstander, som overhodet ikke kan ha noen form for tilknytning til realitetene.

– Umulig

– Lokaliteten er 50.000 kvadratmeter stor. Vi har brukt 3.600 tonn fôr på lokaliteten, som utgjør rundt 7.200 kubikkmeter fôr. Enkel matte sier da det maks kan være 15 centimeter slam under lokaliteten, dersom alt ble jevnt spredt ut over. Dette forutsetter at alt fôret går rett i fjorden, og ikke noe blir spist. Vi taper penger ved å pøse fôr rett i fjorden, sier han, men er noe mer vag på om det kan være lokale forekomster som er en til to meter tykke.

– Må ha fakta

Videre mener han politikerne, som lager rammene for næringa, må være ekstra nøye med å uttale seg på vegne av fakta.

SLAM Videoen til NMF fra Durmålsvik, viser det de mener er et en til to meter tykt slamlag.

Wilsgård peker på ovenfor nevnte leserinnlegg fra Lenvik Ap. Der ytra partigruppa bekymring for at det måtte en privat etterforskning fra Oddekalv til, for å kontrollere næringa.

– Arbeiderpartiet i Lenvik uttaler seg som om de har stort kompetanse om havbruksnæringa, sier han, og peker på at anleggene kontrolleres ved MOM-B-undersøkelsene.

– I havbruk undersøkes lokaliteten når produksjonen er på topp. Dersom man kan se spor etter produksjonen, får man ikke toppscore. Klart det er spor når produksjonen går for fullt, akkurat som det er spor i naturen når marka pløyes. Ludvigsen sier man burde ha like strenge reguleringer av oppdrettsnæringa som landbruket. Oppdrettsnæringa er nøye regulert, og vi følger dette. Det er derfor spesielt å kritisere oss, når vi ikke setter spillereglene.

Etterlyser seriøsitet

FINNSNES: Lenvik Arbeiderparti sier de ønsker en saklig debatt, så man får fakta på bordet.

SVAR Kay-Erling Ludvigsen (Ap), ønsker at oppdrettsnæringa svarer med fakta istedet for usakeligheter.

Lenvik Arbeiderparti, sier de ikke har tatt noen standpunkt verken for eller mot oppdrett.

– Hovedpoenget i lørdagens leserinnlegg, er at næringa bør svare på en litt annen måte enn de gjør i dag. Jeg reagerte når svarene fra næringa på anmeldelsene fra NMF, var de bare var tull, og at Oddekalv er en bajas. Når dette er svarene vi får, er det vanskelig for meg å sette meg inn i hva saken er. Vi vil ha begge partene på banen, og da må de ønske å diskutere sak. Min oppfordring til næringa er å komme med saklige svar. Som samfunnsengasjert person ønsker jeg å vite hva som faktisk er tilfelle, sier leder i Lenvik Arbeiderparti, Kay-Erling Ludvigsen.

Slik er anlegget

TORSKEN: Ynge Paulsen Konsult har vurdert Durmålsvika i MOM-B-undersøkelsen.

Stort sett er resultatene gode, sier Paulsen selv.

– MOM-B rangerer anlegg fra en til fire, hvor en er best, og fire er verst. Undersøkelsen følger norsk standard 9410. I Durmålsvika har vi landa på en toer, hvor pH-verdiene trekker litt ned. På lokaliteter med mudderbunn, som her, er det ofte litt surere. Det er ikke funnet noen tykke slamlag ved lokalitene. Enkelte steder er det en del nedfall, men ikke noe mer enn normalt. De har tross alt utslippstillatelse.

Testene skal kunne etteprøves.

– Når vi tar testene legges det med bilde av det vi tar opp med grabben vår, både i vaska og uvaska tilstand. Disse knuttes til GPS-koordinater, og kan etterprøves.