Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

- MC miljøet.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Reparerer gamle ting, så de kan gjenbrukes.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Hans Majestet kong Harald.

5. Hva er du redd for?

- Ingen ting.

6. Hva mangler i regionen?

- Bedre veier.

+ + + + + + +

- Hvorfor starta du lærverksted, Bjørn Eriksen?

- Jeg gikk arbeidsledig lenge og kom til slutt fram til at jeg ville skape min egen arbeidsplass. Det er ikke så enkelt å få en ny jobb når du har passert 50 fant jeg ut, så da måtte jeg gjøre noe selv.

- Kunne du ikke bare nava da?

- Nei, vet du hva. Jeg kan ikke sitte stille, jeg må ha noe å gjøre. Det er ikke i min natur å sitte stille og vente på at noe skal skje. Nei, det må skje noe rundt meg, jeg er nesten hyper slik. Det er det jeg får høre i alle fall.

- Men fikk du ingen jobbtilbud fra NAV?

- Jeg fikk beskjed om at jeg måtte søke på tre fire jobber på lista deres i måneden. Det gjorde jeg, men så hadde jeg i tillegg laga meg en CV, et presentasjonsbrev om meg selv, som jeg delte ut til mange bedrifter i området.

- Men ingen reaksjoner?

- Nei, selv om jeg søkte på spesifikke jobbannonser, så fikk jeg heller ikke svar.

- Hvorfor lærverksted?

- Å jobbe med lær er en hobby jeg har hatt i over 30 år. I 2014 var det en venn fra Harley Davidson MC-garasjen i Tromsø som spurte om jeg kunne hjelpe han med noen saltasker til motorsykkelen. Da kjøpte jeg lær og sydde to saltasker til han, som jeg prega HD logoen og navnet hans på. Og da var det hele i gang. Jeg fikk forespørsel fra flere om jeg kunne sy tasker til dem også og det gjorde jeg. Og så bare trilla det på seg.

- Er du skomaker også?

- Nei, jeg er ingen skomaker, jeg har ingen utdannelse i faget i det hele tatt. Alt er selvlært. Jeg kaller meg lærsmed, fordi læret må smies når du for eksempel skal forme det og lage slirer.

- Du lager damevesker?

- Ja da. Håndvesker, beltevesker og festivalvesker, det er bare fantasien som setter grenser. Jeg syr veskene slik kundene vil ha dem. De beskriver sitt ønske for meg, form, farge, størrelse og mønster. Men mønsteret bruker jeg bare en gang, så alle veskene er unike.

- Og så lager du lærvester?

- Jeg har fått sydd opp egne lærvester til MC folk. Da syr jeg på alle ryggmerker og frontmerker de skal ha. Det er en masse forskjellige klubber og de har alle sitt eget mønster. Jeg har faktisk fått den ære å lage merket til en nystarta klubb i Lofoten.

- Andre ting du lager?

- For en tid siden ble jeg kontakta av en knivsmed, som trengte slirer til knivene sine. Han produserer store kniver. Vi inngikk et samarbeid og det fungerer godt.

- Reparer du også?

- I slutten av april var det flere som stod på døra og skulle få flikka helene på bunadsskoene. Og så har jeg fått inn flere MC seter og et traktorsete som jeg skal trekke. Ja, til og med taket til en veteranbil.

- Så du reparer det meste?

- Jeg gjør i alle fall et ærlig forsøk på å få det til. Det behøver ikke å være lær, har folk noe som skal repareres og jeg kan tråkle det med min skomakermaskin, så prøver jeg så godt jeg kan å få det til.

- Og nå skal du få deg et nytt verksted?

- Jeg har holdt til på loftet, men nå bygger jeg garasje med eget verksted. Det blir meget bra for alle.

- Hvordan får folk greie på at du finnes?

- Jeg er svært aktiv på Facebook, der kan man se hva jeg holder på med.

- Du kjører motorsykkel også?

- Ja, jeg har en Harley Davidson Roadking. Det er den amerikanske politisykkelen som er gjort om til en folkesykkel.

- Er du medlem av en MC-klubb?

- Det er jeg. Jeg er medlem i Einmanna MC. Det er en internasjonal klubb, representert i seks land. For meg starta det på et MC treff på Shetland i 1989.

- Har den noen lokalavdeling i Nord-Norge?

- Nei, det er bare meg. Men på vesten min står det 100 prosent motorsyklist, så jeg besøker alle klubber og treff. Her i området er det et utrolig sammensveisa MC miljø på tvers av alle klubbene. Alle er venner, alle tar vare på hverandre.

- Er det mange klubber i området?

- Vi har vel åtte ti klubber i Sørreisa Finnsnes området og det er ganske mye.

- Er det mye ungdom med i klubbene?

- Nei, de fleste er voksne folk. Det er noen ungdommer med, men det er ikke mange.

- Er det speedometer på motorsykler?

- Ja og de fungerer stort sett bra, men det finnes nok en del som er vel glade i å dra på gassen.

- Du har jobba som langtransportsjåfør?

- Det var jeg i 27 år. Da kjørte jeg alt det du kan tenke deg. Alt fra stykkgods til tank og bulk. Det var for det meste på kontinentet og derfor bodde jeg i Tyskland i mange år. Da sparte jeg reisa fra og til Norge.

- Så har du vært på FN oppdrag?

- Jeg var innleid sjåfør for FN-styrkene i Kosovo i to år. Jeg var sivil og ikke militær. Det var litt spennende, av og til i meste laget.

- Har ikke dere langtransportsjåfører et eget språk?

- Jo, det har vi. Det er en herlig blanding av alle europeiske språk. Vi har alle en PR radio i bilen og kommuniserer om alt, hvor det er kø, vektkontroll og politikontroll og andre hindringer i veien.

- Hvem er du?

- Jeg er en drammensgutt. Etter grunnskolen jobba jeg som taktekker til jeg gikk inn i militære. Så fikk jeg meg førerkort og begynte å kjøre buss og så lastebil. Etter 27 år fikk jeg nok, jeg møtte veggen. Så i 2007 så leide jeg ei rorbu i Meløy kommune, fiska og forelska meg i naturen, så derfor flytta jeg nordover til Vesterålen. Der begynte jeg å kjøre buss. Og så var jeg på et MC treff i Harstad og der traff jeg hun som er årsaken til at jeg i dag bor i Trollvik.

- Hobbyer?

- Lær.