FINNSNES: Torsdag kom det frem gjennom en artikkel i Nordlys at rektor på Finnsnes barneskole Espen Hay, forteller at det heldekkende badeplagget er tillatt å bruke ved skolen. Dette for å unngå fravær blant elever, særlig blant elever med muslimsk tro. Til Folkebladet påpeker Hay at det aldri har vært noen forbud og at dette gjelder for alle skolene i Lenvik kommune.

– Dette er ingen endring av en eksisterende praksis. Det har altså aldri vært noe forbud mot burkini, forklarer Hay.

Forkastelig

Ida Gårseth Hov (frp), som også er med i utvalget for oppvekst og kultur, reagerer kraftig på at skolene åpner for bruk av dette plagget.

– Det er helt forkastelig og urovekkende. Neste utvalgsmøte vil det komme et forslag fra Fremskrittspartiet, på å forby alle religiøse plagg i grunnskolen i Lenvik. Vi politikere har et ansvar ovenfor elevene i skolen, det er vi som skal avgjøre om dette er tillatt eller ikke. Nå har vi kjempet i så mange år for likestilling, å godta dette plagget vil være et kraftig sted tilbake. Skal guttene også dekke seg til? Spør Gårseth Hov.

Hun synes det er dårlig at de ikke har fått god nok informasjon om dette tidligere, spesielt etter å ha spurt i forrige utvalgsmøte om skolene har betalt for burkini til elevene. Da kom det ikke frem at burkinien er tillatt på en av Lenvik-skolene i dag. En av de tingene hun også reagerer på er at forbudet ikke er tilstede grunnet frykt for elevfravær.

– Hvis det er slik at en ikke kan ha undervisning grunnet religiøse symboler, så havner jo saken tilslutt hos barnevernet. Vi skal jo behandle alle barna likt, sier Gårseth Hov.

Uenig

Kay Erling Ludviksen (Ap), sitter sammen med Gårseth Hov i utvalg for oppvekst og kultur og er svært uenig med hennes syn i saken.

– Hvis man mener at religiøs symbolikk skal være et grunnlag for å lage et forbud mot burkini, da må vi også forhindre enhver symbolikk. Dette gjelder til eksempel smykker av kors og annen kristen symbolikk. Og da havner vi ut på feil vei. Slik jeg ser det er det viktig å ta de tingene som betyr noe. For meg er dette ikke et problem. Eneste konsekvens er at det blir mer hygienisk med for eksempel mindre hår i bassenget.

Ludviksen sier han forstår kritikerne, som ser på plagget negativt.

– Jeg forstår kritikerne av det, som mener at det er en måte å påtvinge kjønnsroller i en spesiell betydning grunnet religion. Men samtidig har ikke dette vært et problem. Og grunnen til det er at det er religionsfrihet i Norge, et viktig prinsipp vi har. Alt har selvfølgelig sin grense. Jeg ville vært skeptisk med et heldekkende plagg der man ikke kunne se ansiktet, men i dette tilfellet er det så enkelt som at det er en heldekkende badedrakt, sier Ludviksen.

Han mener videre at det er andre fokusområder som politikerne burde fokusere på.

– Det som jeg ser som viktig er å ta de tingene som betyr noe. Det som virkelig er kvinneundertrykkende. Det er hverdagen til folk i forhold til integrering. At kvinner også kommer seg ut i hverdagen og ut i arbeidslivet, slik at de deltar på svømming og er en del av samfunnet vårt. Det er ikke å forby en burkini, det ser jeg ikke på som viktig, forklarer Ludviksen.

Fremtiden til burkinien ser dermed ut til å bli diskutert ytterligere ved anledning, som er satt til å være 22. september til høsten da utvalget for oppvekst har sitt neste møte.

REAGERER: Ida Gårseth Hov (frp) ønsker forbud mot burkini i Lenvik Foto: Maria Holm Simonsen
UENIG: Kay Erling Ludviksen (Ap) ser ikke noen problem med å tillate burkini. Foto: Reidar Ingebrigtsen