TROMSØ: Utskrivningsklare pasienter ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kan bli nødt til å forlate Tromsø kommune. Årsaken er at det er et høyt antall utskrivningsklare pasienter like før ferieavviklingen, og at det nesten er fullt på UNN. Situasjonen med utskrivningsklare pasienter har vært en utfordring over lengre tid.

Ut av kommunen

FYLKESMANN Bård Pedersen. Foto: Tom Benjaminsen, iTromsø

På oppfordring fra UNN innkalte fylkesmannen derfor til hastemøte med sykehusledelsen ved UNN, representanter fra Lenvik, Tromsø og Harstad.

– Vi har sendt brev til alle kommunene i Troms for å si fra dersom de har noen rom ledige til utskrivningsklare pasienter. I tillegg må de oppgi en navngitt kontaktperson som vil være tilgjengelig under hele ferien, forteller Bård Pedersen, som er fylkesmann i Troms.

– Vil dette si at en pasient fra Tromsø kan bli nødt forlate sin egen kommune?

– I verste fall, ja, men det er mer sannsynlig at pasientene ikke kan få førstevalgene sine. En pasient med tilhørsted i byen kan måtte bli plassert på Brensholmen eller Hansnes for eksempel. Vi har innsett at dette er noe som vi må se videre på, men akkurat nå er vi ikke på det stadiet, sier Pedersen.

Problematisk

Ifølge UNN-direktør Tor Ingebrigtsen skyldes krisen de nå opplever på sykehusene den svekkede kronekursen.

– Den har ført til at UNN og kommunene får tak i langt færre vikarer fra skandinaviske land enn vi har vært vant til. Tilgangen på bemanning i ferieperioden er langt mer redusert enn tidligere år, sier Ingebrigtsen.

Han forteller at det ikke er nytt at UNN er avhengig av vikarer, men at det som har endret seg er at svenske og danske sykepleiere ikke lenger er interessert i å jobbe i Norge. Han beskriver situasjonen som svært alvorlig.

– Da jeg sjekket oversikten for halvannen uke siden, var ti prosent av den totale kapasiteten på UNN beslaglagt med utskrivningsklare pasienter fra kommunene. Tyve prosent av lokalsykehuskapasiteten var beslaglagt av denne pasientgruppen. Det er en betydelig andel, sier Ingebrigtsen.

I praksis betyr det at det kan bli en opphopning av akutt syke pasienter på akuttmottaket, som ikke får plass inne på sykehuset og dermed ikke kommer seg videre inn.

Pasientsikkerheten

Dersom problemet øker vil sikkerheten til pasientene bli truet.

– Det kan bli svært alvorlig. Det kan gå ut over sikkerheten til pasientene som trenger behandling, forteller fylkesmannen.

– Hvis UNN ikke får sendt ut de utskrivningsklare pasientene, så blir det ikke senger til de som trenger behandling. I tillegg vil man ha mindre bemanning, og pasientene trenger også omsorg og pleie, fortsetter han.

I verste fall kan ansatte måtte utsette ferien.

– Man kan bli nødt til å beordre ansatte til å utsette ferien, og få de til å gå fullt overtid, sier Pedersen.

Flyttes

En annen mulig konsekvens av mangelen på kapasitet, er at man kan bli nødt til å sende pasienter over til andre sykehus i Finnmark og Nordland.

– Vi har bedt de andre sykehusene være beredt på at det kan bli nødvendig. Finnmark og Nordland har ikke utskrivningsklare pasienter. Vi må prioritere pasientsikkerheten og kvaliteten på tilbudet, og derfor må vi bruke den kapasiteten vi har tilgjengelig, uavhengig av hvor det er.

Av andre risikoreduserende tiltak som er iverksatt, er blant annet koordineringstiltak som er mer aktive enn vanlig der fortløpende dag-til-dag-kapasitetsstyring fører til at man må sende pasienter dit det er best plass internt på sykehuset.

– Det betyr at vi tar i bruk senger på andre sengeposter enn pasienter helst skulle vært på, for eksempel kan en indremedisinsk pasient bli liggende på kirurgisk avdeling. Det er ikke en ideell løsning, sier UNN-direktøren.

Må jobbe mer

Situasjonen fører også til at de ansatte må jobbe mer, for eksempel via en del ekstravakter og overtid på de ansatte.

– Det er klart det er mange reaksjoner på det, både fra korridorpasienter og fra ansatte som må jobbe urimelig mye overtid og som står i en situasjon de oppfatter som grensende til uforsvarlig.

Han har bedt kommunene om å gjøre ekstraordinære tiltak for å få bedret situasjonen.

Tromsø kommune er i dialog med andre kommuner, blant annet Lenvik, om å kjøpe plasser hos dem en periode.

– Per fredag hadde vi 15 utskrivningsklare pasienter på UNN. Det er svært uheldig at de er der i stedet for i kommunehelsetjenesten. De ligger der fordi de trenger en kort- eller langtidsplass, og det har vi ikke - det er ingen flere rom i herberget vi kan tilby i det hele tatt, sier Eva T. Olsen, kommunaldirektør ved byrådsavdeling for helse og omsorg.

Kommunen kjøper i dag fire plasser i Karlsøy kommune og har omsorgsboliger på Sjursnes, Lakselvbukt og Havtun. Ifølge Olsen vil ferdigstillingen av helsehuset, som nå er under bygging, bidra til en bedring situasjonen.