DYRØY: Ove Gamst fortalte tidligere i vår historien om sønnen på 38, Bjørn-Ove, som har fått livet ødelagt av tvangslidelsen OCD. Nå ønsker han å kommentere NRK-oppslagene som har vært om behandlingstilbud ved Kronstad distriktspsykiatriske senter i Bergen som kurerer tvangslidelser på fire dager.

— Det er gledelig for dem som blir hjulpet av denne behandlingen. Men det er graderinger innenfor lidelsen, og det er ikke alle som kan kureres på fire dager. Folk uten kunnskap om OCD påvirkes lett av en slik tabloid fremstilling. Og de spør: ”Hvorfor drar ikke Bjørn-Ove til Bergen?”

Eksponering

Ved Kronstad distriktspsykiatriske senter i Bergen har de i flere år utviklet en ny form for behandling mot tvangslidelser. Behandlingen tar utgangspunkt i terapi og skreddersydde eksponeringsøvelser. Gjennom en intens uke blir pasientene eksponert for situasjonene de frykter mest. Ved tett oppfølging klarer mange av pasientene å senke stressnivået nok til at de kan takle hverdagen. 350 mennesker er blitt behandlet med den nye metoden. Av dem er rundt 75 prosent blitt bedre, og forbedringen varer, ifølge NRK. Som den aller første fra Norge ble Bjørn-Ove Gamst fra Dyrøy operert for tvangslidelser i 2006. Inngrepet ble gjort i Tyskland, men Bjørn-Ove fikk ikke tilbud om kognitiv behandling fordi det ikke ble bevilget penger til tolk. Ti år senere er ikke hverdagen endret, hverken for Bjørn-Ove eller faren, som har brukt millionbeløp på å hjelpe sønnen.

Operative inngrep

— De som er så kraftig rammet som Bjørn-Ove, er invalidisert, og da får du ikke livet ditt tilbake over fire dager, men kan hende over fire år hvis du er heldig og får hjelp. Eksponering er én behandlingsmåte, men fagfolk henviser også til operative inngrep, DBS, som ble gjort på Bjørn-Ove.

— Vi trenger pårørendeseminarer, hvor fagfolk og familier med OCD-rammede kan møtes. Uten en slik arena må vi pårørende ut i avisen, skal vi få sagt noe. Det er på tide at OCD-lidelsene får samme oppmerksomhet som andre alvorlige lidelser, og det er mange som ikke kan få hjelp med så enkle midler. Da blir det dessverre litt for lettvint for noen å generalisere og si at en tvangslidelse kan kureres på en knapp uke, sier Ove Gamst.