HAMN: Den kinesiske delegasjonen kom til Hamn etter først å ha besøkt Gratangen og i Ibestad i forrige uke, hvor de møtte fiskeriminister Per Sandberg.

– Møtet mellom Per Sandberg og Kinas nye ambassadør til Norge var meget viktig for normalisering av det politiske forholdet mellom Kina og Norge. Kinas nye ambassadør var fornøyd med møtet, og Per Sandberg skal ha ros for at han prioriterte å komme til Gratangen for å ønske den kinesiske delegasjonen velkommen til fiskeri-Norge, sier Gerhard Heiberg som står bak initiativet til dette viktige Kina-besøket i nord sammen med Arild Vollan fra Arctic Green Seafood.

I Hamn fikk kineserne oppleve yttersida av Senja på sitt beste, takket være det strålende været.

– Turistparadis

– Jeg har besøkt mange steder i verden, men jeg må innrømme at jeg ikke var klar over at Nord-Norge har turistattraksjoner som Hamn i Senja, sier Heiberg.

Han er meget imponert over det som møtte han.

– Her er det et turistparadis i verdensklasse. Det er utrolig hva familien Fredriksen, sammen med befolkninga på Senja, har klart å skape. Beliggenheten er fantastisk, med bygninger som, i minste detalj, er tilpasset de naturskjønne omgivelsene. Her fikk vi også en perfekt utsikt til midnattssol, med fyrlykta ute på svabergene rundt Hamn. Dette kunne neppe ha vært bedre, sier Heiberg, som viser til at Kinas nye ambassadør var strålende fornøyd med sitt besøk på Senja.

Viktig for turisme

Heiberg påpeker at Kina ikke bare er viktig for norsk fiskerinæring.

– Kina er også meget viktig for den norske turistnæringen. Fra 2001 til 2015 har antallet kinesiske turister vokst med mer enn 18 prosent i året. Det er anslått at 600 millioner kinesere vil besøke andre land i løpet av de neste fem årene, sier han.

Han påpeker at Norge må forberede seg på å ta sin del av det kinesiske turistmarkedet.

– Vi ser at antallet av kinesiske turister til Norge øker. Men for å tiltrekke oss kinesiske turister i et stort antall, må vi ha flere turistparadiser som Hamn i Senja, fortsetter Heiberg.

Han mener at det Hamn har å tilbyr sine gjester, med en lun og uformell atmosfære, god mat, med både morsomme og utfordrende aktiviteter, er som skreddersydd for det kinesiske markedet. – Her kan man dessuten både fiske og gå i fjellene, eller sitte i Cognag-salongen, sier Heiberg.

Flere kinesere

Ole–Henning Fredriksen, styreleder og en av eierne av Hamn i Senja sier at Hamn har merket at antallet kinesiske turister nå øker. – Det fine er at kineserne, som japanerne, vil oppleve alle våre fire årstider. Vårt magiske arktiske lys, er ikke for asiatiske turister kun en «mørketid». Det de ser, er det fascinerende intense arktiske lyset, en himmel som er blå og rosa, og som speiler seg i havet, sier Ole–Henning Fredriksen.