LYSNES: Det syntes 5-åringen var storveies.

- Jeg har sett båten på barne-TV og det var veldig gøy å få være med den en tur på havet. Og jeg fikk lov til å styre den litt også, kunne hun begeistret fortelle.

Redningsskøytenes Eliasbåt var et populært innslag under sjøfiskefestivalen, som i år kunne se tilbake på 40 års eksistens.

Men det som for 40 år siden startet som en fiskekonkurranse på Nergårdbrygga har lagt på seg etter hvert.

- Initiativtakeren og ildsjelen som dro det hele i gang og leda festivalen i mange år, var Oskar Edvardtsen. En sjømann fra Lysnes, som ønska å gjøre noe for bygda si og som ønska mer liv og røre her ute. Til å begynne med gikk festivalen over to dager og var en ren fiskekonkurranse. Den hadde vi på den gamle Nergårdbrygga og der hadde vi også bryggedans om kvelden, forteller dagens leder Birger Bergland. Bergland har vært med fra staten av og som formann i ungdomslaget har det vært han som har leda festivalen de siste 12 – 15 årene.

Årets festival starta fredag med stangfiske for voksne på Skårliodden og St. Hans feiring med bål og salg av rømmegrøt, pølser og kaffe.

Lysnes

Lørdagen forflytta man seg til Lysnes båthamn og dagen skulle by på besøk av kystvaktbåten KV Svalbard og ei redningsskøyte. Det skulle være omvisning om bord på kystvaktbåten og redningsskøyta skulle ta folk med på turer på havet. Grunnet kommende streik ved bunkersanleggene, måtte KV Svalbard haste tilbake til Tromsø for å tanke drivstoff og grunnet redningsoppdrag måtte redningsskøytene omgruppere, så ingen kom til Lysnes. Og om ikke det var nok, SalMar kulle ta folk med på sightseeing ut til oppdrettsmerdene, men motorhavari stoppa det!

Boder

Det var en del boder som kunne by på litt av hvert. Bodil Nilsen fra Tromsø er en av de faste på Lysnes sjøfiskefestival.

- Jeg har en del å by på som jeg har laga selv. Jeg har strikka lester og votter, laga luer og panneband, gjenbrukt gammelt vindusglass til fat, laga smykker, bakt lefser og ikke å forglemme, laga min egen appelsinmarmelade forteller Bodil Nilsen. En av kundene var Ruth Lysnes.

- Jeg er egentlig fra Tromsø, men vi bor her om sommeren og da bare må jeg ned her på festivalen og sikre meg marmeladen og lefsene hennes, sier hun smilende.

Kato Løvstad og Borgny Henriksen hadde også en stand og i tillegg til blant annet hjemmevevde matter, kunne de by på tørrfisk. En av de som under tvil kjøpte det var Ronald Amundsen.

- Jeg er ikke sikker på om kona aksepterer at jeg tar den med inn i campingvogna, sa han. Det viste seg senere, at det fikk han ikke!

Grillmat

For de som var sultne, var det litt av hvert å få kjøpt. Blant annet grillmat. Ernst Jørgensen har vært grillsjef i de åtte siste årene.

- Det er veldig trivelig å holde på med grillinga. Her treffer du mange hyggelige mennesker, her er det mye flir og moro, forteller han.

SalMar delte ut saksprøver på marinert laks i flere utgaver og det var mange som med glede forsynte seg av prøvene. Den var meget velsmakende og det var mange som beklaget seg over at man ikke kunne få kjøpe slik laks hos SalMar der og da.

Fiskekonkurranse

Det var stangfiskekonkurranse for barn og en del unge fiskere var i full sving, assistert av voksne.

- Det er veldig artig å fiske og jeg har fått en stor, flott fisk fortalte Luka Moen Kristiansen (5).

Det var også havfiskekonkurranse for voksne og etter hvert kom båtene inn og leverte sine fangster. Det var det to klasser, største fisk og største samla fangst.

- Fisken iser vi og så leverer vi den til bruket i Botnhamn, hvor de sorterer ut den fisken de ønsker å benytte, fortalte Bergland.

Alle barn fikk premie. Størst fisk på stangfiske for voksne var på 2,58 kg og det var Andreas Hagensen som fikk den. Største fisk på havet var det Herbert Iversen som stod for og den torsken var på 6,55 kilo. Og i gruppen størst fangst vant Rolf Henriksen med 31,04 kilo, med broren Kyrre på andreplass med 30,08 kilo. På tredjeplass kom Kolbjørn Klausen med 24,18 kilo.

- Jeg bomma fullstendig på starten, men etter hvert gikk jeg på de gamle merdene og der fikk jeg fisk. Godt med fisk. Nei, jeg skulle ha starta der, kunne han betro Folkebladet.

Om kvelden var det fiskefestivalfest i bygdehuset og på søndagen var det tradisjonell tur og utegudstjeneste.

Vidar Bjørkli

481 58 820 - vidar.bjorkli@folkebladet.no -

Kjell Arne Elveland, Rolf Nilsen og Ernst Jørgensen stod for grillinga. Foto: Birger Caspersen
Kolbjørn Klausen lander dagens fangst. Foto: Birger Caspersen
Lukas Moen Kristiansen (5) prøver fiskelykka. Foto: Birger Caspersen