TENNEVOLL: – En skam, sier Halvorsen som har et godt kjennskap til den lokale krigshistorien som nå kan bli film eller TV-serie i filmprosjektet ” Kampen om Narvik”

I fremste linje

– Men da han søkte om krigspensjon fikk han avslag. Han fikk svar at han ikke hadde opplevd nok. To måneder med krig i fjellet under svært vanskelige forhold var ikke nok. Jeg håper de som lager denne filmen tar med denne skammelige delen av historien også, sier Halvorsen.

Okkuperte huset

Folkebladet skrev fredag at filmprosjektet kan bli TV-serie og dokumentar. Halvorsen mener det er på tide at denne historien blir film.

– Ja, hadde det samme skjedd i andre delen av landet hadde det nok vært laget mange filmer. De som sykla rundt i Oslo-gatene har det jo blitt laget film av. De var ikke i nærheten av den belastninga som de opplevde her oppe i to måneder på fjellet. De forlangte jo i ettertid at såpass måtte de tåle i Nord-Norge, sier han.

– Huset foreldrene mine bodde i under krigen ble okkupert av tyskerne i fem år. De tok hele andreetasjen. Du kan jo tenke deg den følelsen han måtte ha når han kom fra krigen og måtte bo i lag med fienden. De var jo bare nødt til bo sånn, sier Halvorsen.

Overga seg

– Mor mi fikk også kjenne på dette, hun fødte fire unger i løpet av krigsårene. Det kunne ikke ha vært lett. Det var en balansegang for å få det til å fungere, sier han.

Halvorsen mener det er viktig at filmen har fokus på Sør-Troms kommunene.

– Ja, helt klart. Hva har Narvik i denne historien? Mobiliseringshæren der overga seg uten å løsne skudd. Det var jo her folk var enige om å berge landet. I Narvik måtte de ha hjelp fra distriktet for å frigjøre byen, sier Halvorsen.

– Og jeg håper de tar med seg noe av det sivilbefolkningen opplevde i filmen. For eksempel de som hadde fiskebåter frakta jo både soldater og sivilbefolkning. Det er viktig historie, men det er litt for sent. Mange av dem som kunne fortelle er borte i dag, sier han.

Mange hendelser

– Det skjedde mye i Lavangen på denne tiden. Far min og en nabo var også med å ta opp omkomne etter at flyet med rundt 40 sykepleiere ble skutt ned i sjøen ved Keiprød. Et fly bombet brua på Tennevoll. Da var det en unggutt som fikk en splint i foten.

- Han lever den dag i dag. Det var jo store minefelt her i tilfelle angrep fra havet. Der gikk det med hunder og andre dyr, men merkelig nok aldri folk. Og vi har jo et fly som gikk jo ned på Fjordbotneidet. Der var bestefar min med og henta ned skadde, forteller han.