DRØBAK: Like etter at Børge Hanssen var ferdig med niendeklassen på Finnsnes ungdomsskole, pakket han sekken og flyttet til Fjordgård. Da var han bare 15 år gammel. På yttersida av Senja fikk han hyre hos Bror Enoksen om bord i «Reinfjell». Ifølge Hanssen en sydhavsskute som var ombygd til fiskebåt.

DØRKEN Man kan begynne på bunn, eller som her i dørken på en båt, og likevel beholde sitt gode humør.

– Først bodde jeg på fiskebruket. Senere fikk jeg egen bolig i Fjordgård.

Dette var i 1985, og unge Hanssen høstet en unik lærdom hos de gamle fiskerne i Øyfjorden.

– Jeg ble tatt veldig godt vare på. Der ute ble jeg nesten som en bygutt, minnes han med et smil.

Han rodde fiske fram til 1990. På slutten hadde han vært innom Botnhamn, hvor han var mannskap på en båt med Johnny Henriksen som skipper. Da fisket de blant annet etter lange på Mørekysten, noe som føltes ikke så lite eksotisk for finnsnesgutten Børge, som allerede hadde en eventyrer i seg.

Militæret

Så begynte han å jobbe på Casanova på Finnsnes. Senere bar det i militæret, hvor han fikk oppgaver som kokk og servitør. Etter hvert takket han ja til tilbudet om å fortsette tjenesten ved Oskarsborg festning i Drøbak. Der fant han kjærligheten også, og siden 1991 har han hatt fast bopel i idylliske Drøbak, like sør for hovedstaden.

Han jobbet i restaurantbransjen i flere år, men da han ble far for første gang, kjentes dette som en vanskelig kombinasjon. Han gikk derfor over i en selgerjobb i det som da het Televerket. Dette var i perioden 1994-96. Så ble han headhuntet til Hegnargruppen, hvor han sammen med to andre personer bygde opp det nå så kjente Hegnar Online.

– Jeg likte IT-bransjen og jobbet med ulike prosjekter i mange år. Men da jeg ble skilt i 2006, vendte jeg tilbake til restaurantbransjen og kjøpte min første restaurant på Sætre i Hurum, forteller Hanssen.

Skadet

Denne restauranten drev han fra 2006 til 2009, men i sistnevnte år skulle det inntreffe en hendelse som uventet forandret hele tilværelsen.

– Jeg ble slått ned utenfor min egen arbeidsplass! Det var ganske alvorlig, og han som gjorde det fikk en straff på to og et halvt år, forteller Hanssen.

Han var nå far til flere barn, og de følte en økende redsel for at noe lignende skulle hende pappa flere ganger.

– Derfor solgte jeg restauranten. Jeg traff en person som hadde interesse for båt, og han klarte å overbevise meg om at dette var framtida.

Siden da har det handlet om flytende farkoster for Børge Hanssen. I dag er han salgsleder i firmaet Husviken som holder til i Drøbak, med utstilling på Ski. De har flere båtmerker i flåten sin, blant annet Mazury, som bygges i Polen.

– Båtbransjen er noe helt for seg selv. I Norge er man gjerne konservativ og følger etter de store produsentene. Bare noen få er nytenkende, sier Hanssen og mener selv at han er en av dem.

Utvikler båt

Med sin bakgrunn som fisker på Senja har Børge Hanssen flere ganger dratt til produsenten i Polen for å gjøre båtene bedre og mer egnet til fiskeformål, og fått gehør for det.

– Vi mener vi har vist en seriøsitet og har derfor fått lov til å utvikle båtene sammen med produsenten. Det har vært utrolig givende, sier Hanssen.

Nå om dagen holder han på å utvide et forhandlernett over hele Norge med utgangspunkt i turbåter egnet for fiskeri – eller omvendt, om man vil.

– Og det kan jeg takke fortida mi for, årene som fisker i Fjordgård, smiler han.