Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

- Garsnes Brygge.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Tar vare på og sorterer søppel.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Therese Johaug

5. Hva er du redd for?

- Edderkopper.

6. Hva mangler i regionen?

- Bedre veier og infrastruktur.

+ + + + + + +

– Hvorfor helårsdrift på Garsnes Brygge, daglig leder Andreas Utstøl?

– Fordi vi har fått på plass en avtale med det lokale oppdrettsanlegget Salaks as, som skal bygge et stort smoltanlegg. Og i den forbindelse trenger alle som skal være med å bygge anlegget et sted å bo og et sted å spise.

– Hvor lenge vil helårsdriften vare?

– Vi håper at etter denne perioden, så har vi fått det så innarbeidet at vi kan fortsette med det. Da med satsing på kurs og konferanse i lavsesongen. Vi har omkring 40 sengeplasser totalt, som vi ønsker å utnytte.

– Når starta du opp med Garsnes Brygge og Camping?

– I 2004 begynte jeg å bygge den første lille plattformen. I begynnelsen hadde vi telt på denne plattingen, hvor vi da hadde noen få arrangementer den sommeren.

– Og så?

– Våren 2006 ble hovedbygget satt opp. Det var bygd på kveldstid og i helgene, med mye dugnads og venneinnsats.

– Og så bygde du videre?

– Etter 2006 utvida vi hovedbygget med uteservering. Så bygde vi havna og flytetebrygga. Etter det kom etter hvert overnattingsrorbuene.

– Når var den første rorbua ferdig?

– I 2013 var de første to ferdige. Høsten 2015 starta vi med seks nye leiligheter, som var klar i april i år.

– Hva innholder hovedbygget?

– Der har vi en restaurant med 40 sitteplasser og kjøkken. Det er jo maten vi er blitt kjent for.

– Hva er deres spesialiteter?

– Det har gått veldig mye i grilla tørrfisk. Vi har en egen variant av den som har falt meget godt i smak, tydeligvis.

– Hvilke andre matfristelsen kan dere by på?

– Vi har mye god mat som vi varierer på menyen. Mye sjømat og så har vi litt kjøtt også. Og så har vi søndagsbufeeten som er blitt utrolig populær, med sin vanlige gode gammeldags søndagsmiddag, som oksesmåsteik, saltkjøtt, laks og en del annet som vi varierer fra søndag til søndag.

– Hvorfor Garsnes?

– Det er tilfeldig, det var ingen plan. Jeg var på jakt etter et sted jeg hadde råd til å kjøpe, her hadde jeg kjørt forbi i ti år da jeg gikk på grunnskolen. Opprinnelig er jeg nemlig fra Lavangsnes, som ligger litt lenger ute langs Sagfjorden. Våningshuset her hadde stått tomt i mange år, så jeg fant ut at jeg skulle ringe eierne.

– Og hva sa de?

– Da hadde de akkurat bestemt seg for å selge, etter at mange hadde vist interesse opp gjennom årene. Garsnes var opprinnelig et småbruk. Kanskje var det tilfeldig at jeg fikk ja, kanskje var det en mening med det.

– Når flytta du hit?

– Jeg pussa opp første etasje i våningshuset og flytta dit i 2001.

– Du satser på hyttetomter også?

– Ja, det gjør jeg. Det er fordi aktivitet skaper aktivitet og så vil jeg gjerne dra folk til området. Det er jo et flott hytteområde med fjorden, skjærgården og turterreng rett opp. Og ikke minst kveldssola og middnattsol.

- Så det var tanken om en komplett hytteplass. Hytte med båtplass og alt slikt, i tillegg til et sted hvor man kan spise og ta seg en pils.

– Har ikke dere en sak gående med kommunen om vann og avløp til hyttetomtene?

– Det er ikke avklart enda. Saken ble behandlet i formannskapet i april, men utsatt. Administrasjonen fikk i oppdrag å komme fram til en løsning.

– Hadde ikke dere et løfte fra formannskapet fra 2013 om vann og avløp til 20 hyttetomter?

– Slik har vi og banken oppfattet det.

– Hvor mange båtplasser har du?

– Omkring 20 i dag, men mulighetene til å utvide er betraktelig. Og så har vi godt med gjesteplasser til de som kommer sjøvegen.

– Driver dere med båtutleie også?

– Foreløpig har kun en liten båt som vi leier ut. Så får vi se etter hvert om det er behov for å utvide.

– Vil dere sikte dere inn mot fisketurister?

– Nei, ikke reindyrka. Men det kan selvsagt være en del av besøket, slik at det blir en blandingsdrift. Det vi har veldig mye av er turister fra Sentral Europa. Vi ligger passende til på aksen fra Kirkenes til Lofoten, så vi passer godt inn for en kjørende turist som ønsker en eller to dagers stopp og hvile på turen.

– Og om vinteren?

– Da er det nordlyset og det asiatiske markedet som er det aktuelle.

– Er Salaks as blitt en deleier?

– Odd Bekkeli i Salaks hjalp oss over i en ny bank, DNB og det ble en ny verden for oss. Salaks sprenger i dag ut ei tomt til det nye smoltanlegget sitt på Salangsverket og den steinen har vi fått til å bygge en lang molo. Måten det finansieres på, er at Salaks kommer inn på eiersiden og vi setter stor pris på å ha lokale og solide eiere med oss.

– Du drev på Lundbrygga på Sjøvegan en gang?

– Jeg renoverte et lokale der i 2010 og der drev jeg, kjøkkensjef Thorir Andreson og de andre ansatte pub og lørdagskafé i tre år. I 2013 slutta vi, det ble for mye med Garsnes Brygge og Camping og Lundbrygga, så vi bestemte oss på å holde hovedfokus på Garsnes.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst på Lavangsnes. Etter grunnskolen gikk jeg tømmerlinja på Salangen videregående. Etter militære begynte jeg i Bygg i Nord, så var jeg på Dynoplast Cipax Nord på Salangsverket i mange år. Etter det Salaks i et par periode og så BL bygg i mange år til det endte opp med Garsnes. Først på si, senere for fullt.

– Hobbyer?

– Lite tid til slikt.