FINNSNES: – Dette betyr veldig mye for oss, forteller administrerende direktør, Tom Harry Klausen.

Muligheter

Rekeprodusenten i Kårvikhamn ser nå mulighetene for kombinasjonsfiske der flåten fisker reker på sommeren og andre arter, som torsk og sei, på vinteren.

- Dette gir oss reelle muligheter til å investere i egne fartøy og dermed øke forutsigbarheten til eget råstoff forklarer en svært takknemlig Klaussen.

Da Stella Polaris AS i 2013 fikk tildelt to egne rekekonsesjoner for å øke tilgangen på råstoff, var det i vilkårene ikke akseptert at rekekonsesjonene kunne drives av fartøy som også drev annet fiskeri. Disse Vilkårene gjorde det umulig for bedriften å skaffe finansiering for å realisere egne fiskefartøy. Det er disse vilkårene, som er nå fjernet av fiskerimenisteren.

Arbeidsplasser

Det har vært nærmest umulig for Stella Polaris å få finansiert en ren reketråler, slik de gamle konsesjonene la til rette for. Dermed mener Klausen arbeidet videre hadde vært umulig hvis ikke regjeringen hadde hjulpet til.

– Vi ønsker å legge til rette for å skape nye stabile helårlige arbeidsplasser både på fartøy og på land. Dette forutsetter forutsigbar tilgang på råstoff. Dette muliggjøres nå med denne endringen, sier Klaussen.

Forutsigbarhet

Bedriften har de siste årene hatt lange perioder med permittering som følge av råvaremangel. Ifølge Klaussen har dette også gitt utfordringer i ferdigvaremarkedet.

– Det betyr derfor mye at det legges til rette for at konsesjonene nå kan tas i bruk, forteller han til Folkebladet.

Hvordan tenker dere å anskaffe reketråler nå?

- Det er for tidlig å si. Å realisere to egne trålere er et betydelig økonomisk løft for oss. Vi arbeider med flere modeller, og forventer at en slik investering må gjøres i samarbeid med andre aktører i næringen, sier Klausen.

Statsråden påpeker at de gamle tillatelsene hadde liten funksjon.

– Dette var døde tillatelser som like godt kunne ha vært trukket tilbake. Jeg er derfor veldig glad for å ha fått regjeringen med på dette. Dette er bare starten. Vi må få sikret forutsigbarhet i råstofftilgang og fangst av reker, i langt større grad enn før, sier Sandberg.

Forskning

Tidligere i år lanserte Stella Polaris nyheten om at bedriften har fått vitenskapelig gjennombrudd for sitt blodttrykkdempende helsekosttilskudd basert på rekeskall. Og det er nettopp denne forskningen som imponerer statsråden.

– Dette er bare starten på en utvikling vi vil se i sjømatnæringen. Vi må bidra til langt større grad av forutsigbarhet for råstoff for fiskeindustrien. Det Stella Polaris har gjort med å kombinere næring og forskning er fantastisk, sier Sandberg.

Statsråden vil med denne endringen gi et signal om hvordan denne regjeringen retter seg mot Norge som en biostat og havstat.

– Vi vet at havet vil gi oss nye stolper for velferden. Konsesjonsendringen som har kommet på plass nå er et godt for eksempel på hvordan vi vil tilrettelegge for utnyttelse av slike typer muligheter i fremtiden. Vi kan ikke stoppe med dette, sier Sandberg.