MÅLSELV: Da ungdommer fra ungdomsorganisasjonen «Juvente» forsøkte å kjøpe alkohol på dagligvarebutikker i Målselv fikk de kjøpt i én av butikkene.

Det var før jul at «Juvente» testet om butikkene i Målselv solgte alkohol til mindreårige.

I den ene butikken som ble testet, fikk ungdommer mellom 13 og 16 år faktisk kjøpt alkohol.

– Det er tydelig at butikkene fortsatt har en vei å gå før de får kontroll over ølsalget sitt. Våre kontroller viser at mindreårige lett får tak i alkohol fra dagligvarebutikkene og at den kommunale kontrollen er for slapp, sier Øyvind Kind Robertsen i «Juvente».

361

I Dyrøy kommune ble det også gjort et forsøk på å kjøpe alkohol i dagligvarebutikker. Her ble det imidlertid ikke solgt alkohol til mindreårige.

Totalt på landsbasis ble 1.224 butikker testet. Av disse solgte 361 alkohol til de mindreårige kontrollører.

«Juvente» har drevet med kontroller av butikkenes ølsalg over hele landet siden 2007.

- Siden den gang har stadig færre butikker solgt alkohol til mindreårige, men siden kontrollene i 2012 har lite forandret seg. Da fikk mindreårige kjøpt alkohol i 36 prosent av landets butikker. Nå håper vi på at kommunene skjerper kontrollen med butikkenes salg av alkohol, sier Kind Robertsen.

- For dårlige

Kommunene har ansvaret for å kontrollere at butikkene følger alkoholloven.

- Mange kommuner har for få og for dårlige kontroller av butikkene sine, og alkoholsalg til mindreårige blir sjelden rapportert. Når butikkene som tas for salg av alkohol til mindreårige, blir det nesten ingen reaksjoner i form av inndragelse av salgsbevilling, sier Kind Robertsen.