Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

- Lokal mat.

2. Hva gjør du for miljøet?

- For lite.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Gitaristen Jeff Beck.

5. Hva er du redd for?

- At det skal skje noe med familien min.

6. Hva mangler i regionen?

- Ferskvaredisker.

+ + + + + + +

- Var det krevende å ha Eyvind Hellstrøm som kokk, Eirik Nilssen?

- Ja, det var både krevende og fantastisk moro. Han er en kokk som har sterkt fokus på råvarer og råvarekvalitet. Nå er det egentlig ikke tiden for fokus på de beste varene i vårt distrikt. Molta er ikke kommet, jaktsesongen er ikke starta og de fleste fiskebåtene på Senja er opptatt av blåkveita, som ikke er interessant i restaurantverdenen.

- Hva serverte dere?

- Vi serverte to forskjellige menyer, med blant annet Hellstrøms boknafisk ”bolinhos”, breiflabb og reker, laks og ørretrogn, ”torsk fra morgenfiske”, rypebryst, reinsdyrsadel, kje, og rå reker i tomatcocktail, med rikelig tilbehør. Og arme riddere med bringebær og tindved, verbena–iskrem som dessert.

- Hvordan falt Hellstrøms boknafisk i smak?

- Den var en suksess. Det var bare godord å få om den. Han raspa opp boknafisken, hadde veske oppi den og lagde små boller som vi la i fryseren. Når gjestene var kommet, frityrsteke vi dem.

- Andre Hellstrømspesialiteter?

- Den retten som falt best i smak, var ”torsk fra morgenfiske”. Der la vi potetpurre i bunnen. La en lettsalta og dampa torskefilet oppå og så toppa vi med aromatisert soyasmør med finhakket persille, hvitløk og timian.

- Hvor mange gjester hadde dere?

- Vi hadde totalt 110 gjester over tre dager. Dette var folk som hadde bestilt på forhånd. Menyen var satt. Det var en åtteretters meny med vinpakke.

- Hva kosta det?

- Det kosta 2.495 kroner per person, inkludert vinpakka. Det var utsolgt uka før.

- Er dette noe du vil gjøre igjen?

- Ja, absolutt. Planen er at vi skal kjøre tre fire slike opplegg i året, med ulike mesterkokke.

- Inkluderer dette overnatting?

- Nei, vi har ikke fasiliteter for overnatting, men vi er så heldige at vi har en god samarbeidspartner i Hamn i Senja. Noen hadde booka bil og noen transporterte vi fram og tilbake, så vi fikk alle trygt i seng.

- Du har laga deg et opplegg for driften av Senja Matstudio?

- Mat skal alltid være et viktig element i det som skjer her. Og det vil være matkurs, popup restaurantkvelder, brylluper, treff og jubileer.

- Når begynner dere med matkurs?

- Vi har allerede begynt. Vi har hatt matkurs med basis i lokale råvarer, vi er nemlig så heldige at vi har flere lokale fiskebruk her i nærheten på Senja og vi bruker selvsagt dem som råvareleverandører. På kjøttsiden har vi Senjalam, kje, rein og vi pleier alltid å gjøre et nummer ut av at vi også har vår egen potet, nemlig Gulløye, som faktisk omtales som en gourmetpotet.

- Popup restaurantkvelder?

- Det var det vi hadde med Hellstrøm og som vi planlegger flere av. Blant annet er det restauranter som planlegger å flytte hit med hele staben sin for to, tre dager.

- Har du planlagt noen turistopplegg?

- Vi prøver nå i juli å åpne Matstudio for turister og det lokale marked, hvor vi serverer en meny hver dag basert på veldig lokale råvarer. Det blir ikke veldig avanserte retter, men retter med smak av kortreiste råvarer.

- Vil Hellstrøms ”bolinhos” stå på den menyen?

- Det vil den garantert!

- Har du brukt lang tid på planlegging og bygging?

- Ja, vi har brukt tre år fra vi starta med tegningene, reguleringsplaner og bygging.

- Har du noen tanker om å utvide med sengeplasser?

- Ja, der har vi en plan. Vi har regulert inn fire små bygg med til sammen 24 sengeplasser. Vi starter planleggingen i år og håper å få alt på plass til neste år.

- Har du kokkeutdanning?

- Nei, det har jeg ikke. Jeg har markedsføringsutdannelse, men har alltid vært veldig opptatt av matlaging og via jobben min i reklamebransjen er jeg blitt kjent med mange på kokkesiden.

- Du har utgitt opptil flere kokebøker?

- Ja, det har jeg gjort. Jeg har laga to kokebøker selv, sammen med kokker. Det er ”Min mat”, sammen med Øyvind Johannesen og ”Mat fra Senja”, hvor Roger Kristiansen stod for oppskriftene. Og så har jeg laga en alene, som heter ”Mat fra Nord - Norge”.

- Blir det flere?

- Jeg jobber med en som går i trykken i neste uke. Den er laga sammen med en av Norges beste kokker, som heter Odd Ivar Solvold. Boka heter ”Norsk fisk”.

- Du driver et reklamebyrå?

- Ja, jeg har et lite reklamebyrå i Tønsberg som heter ”Input Matbyrå” og vi jobber bare med matkunder. Vi har 20 års jubileum i år faktisk.

- Hvorfor dro du til Senja?

- Det var nok hjemlengsel. Jeg er fra Silsand og hadde lyst til å være mer på Senja. Jeg har troppa av som daglig leder i Tønsberg.

- Har du noen tanker om å kombinere mat og naturopplevelser?

- Det er en del av konseptet. Vi har sagt noe slikt som at vi skal ha tilby store mat- og naturopplevelser på samme meny. Vi ønsker å samarbeide med alle aktørene her i Bergsfjorden.

- Hvem er du?

- Født og oppvokst på Silsand. Etter grunnskolen, to år på grafisk design og reklame på Oscarsborgs videregående skole i Narvik. Videre derifra til Oslo og Westerdals School of Communication. Etter det, et liv i reklamebransjen, i både norske og internasjonale reklamebyråer.

- Hobbyer?

- Jeg er en lidenskaplig samler av kokebøker og så finner jeg roen i naturen.