BRØSTADBOTN: Det ble resultatet etter at varaordfører Stig Stokkland (Ap) fremmet en interpellasjon i kommunestyret i Dyrøy under siste kommunestyremøte.

Et styringssignal

– Vi ønsker med dette også å gi et positivt signal til egne innbyggere og andre med tilhørighet til kommunen – ei oppfordring om å handle lokalt, sier Stokkland.

– Hvor mye handler kommunen for årlig?

– Vi har ikke sett på tallene i forhold til hvor mye kommunen handler. En del av kontraktene kommunen har er det mye lokale entreprenører. Og det er klart at det som går ut på anbud slår lov om offentlige anskaffelser inn, da blir det likt for alle. Men jeg tror det er viktig at kommunen har en tydelig innkjøpspolitikk der en handler lokalt om en har en god kvalitet på varene. Jeg skal ikke si at kommunen ikke gjør det godt nok i dag, men det er noe med at det er innarbeidet i de kommunale planene. Det er et styringssignal til alle enhetene i kommunen om at dette er viktig, sier han.

Handelslekkasje

– Når kommunen sier at dette er viktig sender det også et signal til innbyggerne i Dyrøy i forhold til handlevaner. Vi har nok mye å gå på i forhold til handelslekkasje, sier Stokkland.

– Dette er også et signal til de som går med tanke på å starte noe nytt i Dyrøy. Om kommunen går foran kan det smitte over på innbyggerne og på næringslivet. Når totale kostnader med et innkjøp i form av kvalitet, frakt, medgått arbeidstid og service/oppfølging tas hensyn til i tillegg til pris, vil ofte den lokale leverandøren vise seg å være den mest konkurransedyktige, sier Stokkland.

Flere i startgropa

– Men vi må selvfølgelig ha konkurransedyktige varer og tjenester i Dyrøy. Mange som har hytter og fritidsboliger i kommunen utgjør en del av våres lokalmarked, spesielt i sesongene de oppholder seg her. Det er viktig at næringslivet i Dyrøy er bevisst på et dette er ei ganske stor kundegruppe, sier han.

– Generelt sett opplever jeg en positiv trend i Dyrøy der flere er i startgropa innenfor reiselig og servicenæring. Det er veldig positivt. Jeg er opptatt av at kommunen og politikerne støtter opp om de initiativene som kommer i næringslivet enten helt nye ting eller utvikling av eksisterende bedrifter, sier Stokkland.

Dyrøy Kommunestyre henstiller til at det innarbeides tydelige signaler om dette i revisjon av samfunnsdelen og andre relevante styringsdokumenter for kommunal virksomhet.