FINNSNES: I februar - før 2015-regnskapet ble levert inn til revisjon, var det skissert at Lenvik kommune kom til å ende opp med et overskudd på omlag 12 millioner kroner. Fasiten viser et enda bedre resultat - overskuddet ble på vel 14,7 millioner kroner.

Økonomisjef Geir-Henning Iversen poengterer at overskuddet kunne vært på ytterligere tre millioner kroner.

– Dette er i forhold til ressurskrevende brukere hvor vi fikk høyere refusjoner enn det vi hadde postert med i regnskapet. Disse tre millionene kommer i stedet som en merinntekt i 2016, opplyser Iversen.

Nedbetalt gjeld

Rådmannens forslag er å sette mesteparten av overskuddspengene på disposisjonsfond, knappe 14 millioner kroner.

– For det var kanskje tomt der fra før?

– Neida, vi hadde nesten 3,9 millioner kroner på disposisjonsfond ved årets slutt i 2015. Vi har for så vidt vel 20 millioner kroner på et investeringsfond også etter at vi har solgt en del eiendeler og bygg. Dette er per definisjon også fond som kan brukes til å nedbetale gjeld, opplyser Iversen.

For øvrig har Lenvik kommune nå smelt ned åtte millioner kroner i underskuddsdekning. Noe som betyr at Lenvik kommune ikke lenger er en Robek-kommune når kommunestyret endelig vedtar regnskapet i sitt junimøte.

Bygger opp buffer

Lenvik kommunes disposisjonsfond vil romme nesten 18 millioner kroner, så fremst politikerne følger rådmannens innstilling.

– Hvor viktig er det å ha en slik økonomisk buffer?

– Det er kjempeviktig, for det skjer hele tida uforutsette ting. Hvis vi ikke har en slik buffer må det kuttes i tjenestetilbudet dersom det kommer endringer som vi ikke vet om fra før – og det ønsker vi jo å unngå, sier Iversen.

– Hvor stor buffer bør en kommune som Lenvik ha?

– Det sies at man bør ha en buffer tilsvarende fem prosent av en kommunes driftsinntekter, så Lenvik bør ideelt sett ha en buffer på 50-60 millioner kroner, sier økonomisjefen.

At kommunen er i ferd med å bygge opp en slik buffer, mener han er veldig bra. Selv om det kanskje ikke er et resultat av planlagt drift, peker økonomisjefen også på at Lenvik nærmer seg målet om 1,75 prosent netto driftsresultat i forhold til brutto driftsinntekter.

– Vi har rimelig god kontroll, men det er klart at vi også har utfordringer – spesielt i forhold til enkeltbrukere, påpeker Iversen.

– Hvordan ser det ut for Lenvik så langt i 2016?

– Etter første tertial har vi en økonomi i balanse, men vi har vært nødt til å dekke utfordringer på noen områder gjennom engangsmidler. Med andre ord har vi en drift med utfordringer, så det gjelder å finne varige tiltak for å få kontroll på drifta over lang sikt, poengterer økonomisjefen.

Det endelige 2015-regnskapet samt årets første økonomirapport legges frem for formannskapet 7. juni.