FINNSNES: Han er professor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse ved UiT i Tromsø. Sett ut fra debatten som har versert i media de siste månedene kommer ikke resultatet som et sjokk for han.

- Det er kommet veldig sterke signaler fra departementet og fylkesmannen om at sammenslåing er sterkt ønsket. Det er skrevet intensjonsavtaler der ordførerne mer eller mindre vil gå inn for sammenslåing. Så ser man folkeavstemminga som viser det stikk motsatte, noe som i grunn var forventet, sier han.

- Skeptiske

For debatten har vært tydelig preget av motstand fra befolkninga. Og man ser at jo større kommunene er, jo lavere valgdeltakelse har det vært - og motsatt.

Professoren forklarer at et lite befolkningstall på et stort område lett kan falle utenfor i en eventuell storkommune.

- Én årsak er at geografien ikke tillater det, mens det andre er at det i norsk politikk er tilkjennegitt et ønske om å satse på byene. Da blir det fort alvorlig hvis man havner i utkanten. Det gjør folk generelt blir skeptiske, sier han.

- Går alle steg

Innbyggerne har ifølge han forstått at fokuset ikke ligger på hvem som steller best med utkantstrøkene.

- Når man ser hvordan det har blitt med for eksempel politi- og sykehusreformen, legger man sammen to pluss to og flesteparten stemmer derfor nei, sier han.

- Men hvor mye er denne folkeavstemminga egentlig verdt?

- Kommunereformen kommer nok til å gå alle stegene; fra intensjonsavtalen, til folkeavstemming og kommunestyre, via fylkesmannen til departementets innstilling og videre til kommunalkomiteens innstilling til Stortinget i 2017 før det blir en endelig avgjørelse. Men mye kan imidlertid skje i mellomtiden, sier han avslutningsvis.

FOLKET Tidligere regionrådsleder, ordfører og fylkespolitiker, Paul Dahlø, mener man nå kun har én ting å forholde seg til; nemlig å høre på folket.

- Nå må vi bare høre på folket

Tidligere ordfører, regionrådsleder og fylkespolitiker, Paul Dahlø (Ap) er klar på at man nå må følge folkets avgjørelse.

- Nå må vi forholde oss til folket. Vi valgte å spørre om deres mening og nå har vi fått svar, sier Dahlø.

Som kjent er Dahlø for en kommunereform selv om han ikke applauderer prosessen som er lagt opp.

- Om folkeavstemminga er rådgivende eller bindende er nå uinteressant for å bevare ryddigheten i prosessen. Resultatet kom ikke som et sjokk, sier han.

I Sørreisa var det nesten 20 prosent som stemte for en kommunereform.

- Jeg var en av dem og min prosentandel har lagt vekt på andre ting enn det flertallet har gjort. Slik som stemninga er nå - og så komplisert som dette var, kom det ikke som et sjokk, sier han.

- Føler du at folket har tatt et feil valg?

- Når et vedtak blir gjort, må man leve etter det. Det er politikkens vesen - og da er det det som gjelder. Det er ikke noe som heter at man angrer. Man må bare gå videre. Jeg mener at man skal bygge på frivillighet, og frivilligheten er nå tydelig, svarer han avslutningsvis.

Nils Aarsæther er professor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse. Foto: UiT.no