TENNEVOLL: Sist lørdag slapp Arve Borch ut lam på ei innhegning like ved gården, søndag oppdaga de at reven hadde tatt et av hans lam, 50 meter fra nærmeste hus.

- Også hos naboen har de for kort tid sida tatt ett av lammene like ved fjøset, så nå blir det revejakt, sier Borch og ser ut over innmark hvor det skal slippes ut nær 350 lam på beite. De kvite små nøstene på størrelse med en hundekvalp holder seg i lag med flokken i luftegården.

Tar bak fjøsen

- Selv her er det jo heller ikke fred for reven; det var jo rett bak fjøsen den tok naboens lam. De to siste årene har vi vært søkk plaget; bare i fjor mista vi et titalls lam. Nå ser det ut til å fortsette på samme måten. Det er fortvilende å oppleve slikt. Vi tør ikke slippe alle på beite slik at vi får utnytta en tidlig vår, forteller han. Inntil videre fores nyfødte lam mens vårens grønne gress står forlokkende og venter i liene på oversida av gårdene. Lam som blir tatt av reven gis det heller ikke erstatning for da det ikke er freda vilt. Dermed må bøndene bære tapet sjøl.

River av hauet

Noe er sluppet lenger unna gården og etter fjøstid må han og naboen ut for å telle hvor mange som er igjen, en oppgave som er svært vanskelig å få til. Håpet er at de ikke finner flere drepte lam.

- Reven river hauet av lammet, det ser nærmest ut som om det er klipt av, sier far til Arve, Gunnar Borch. Sjøl har han ikke tall på hvor mange rev han har skutt på åte i jaktsesongen opp gjennom årene. Om vinteren søker de å skyte ut så mange rev de klarer på åte ikke langt unna gården.

- Det rare er at vi knapt har observert rev eller spor i vinter, men nå nylig har vi sett opptil tre stykker på en gang. Det virker som at det er noen individer som spesialiserer seg på å ta lam. Disse må vi bare få tatt ut og nå har vi fått tillatelse til å felle to rev ved jakt. Kommunen var veldig velvillig og ga tillatelse med en gang, sier Arve.

Skuddpremie?

-Burde det vært skuddpremie på reven?

- Den gjør jo mye skade på både småviltet og lam så det hadde vært ønskelig ja. På nordsida av kommunen vet jeg at det er skuddpremie som gis av grunneierlaget og kanskje noe vi også burde vurdere, sier han. Der skal to bønder ha skutt over tretti rev i vinter, sier Arve. I natt må han og en kompis, Jørn Løberg som hjelper til, gå nattevåk for å passe opp lammene.

Hjelper til

- Det er ikke noe særlig hyggelig å se lam med avrevet hau, så jeg hjelper gjerne til. Da jeg nylig kom ned av marka etter jakt natt til lørdag og var på tur ut av porten, hørte jeg et skrik som gikk gjennom marg og bein og snudde meg rundt. Der fikk jeg øye på en rev med et lam i kjeften, men heldigvis slapp han det da den fikk øyet på meg og heldigvis overlevde lammet, sier Jørn Løberg.

- Så etter lamming blir det enda mer nattevåk?

Ja, flirer Arve, jakt om natta, på jobb om dagen og fjøsen om kvelden. Ved siden av saueholdet er han rørlegger med egen bedrift.

Arve Borch tør ikke slippe flere lam ut før han får felt reven som han mener spesialiserer seg på å ta lam. Foto: Ulf Antonsen