Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

- Hester.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Kunne vært flinkere.

3. Fisk eller kjøtt?

- Kjøtt.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Pappa.

5. Hva er du redd for?

- Å være under vann.

6. Hva mangler i regionen?

- Jernbane.

+ + + + + + + + +

– Har du jobba på Nord Norsk Hestesenter før, Linda Nordgård Holmebukt?

– Jeg har drevet med litt undervisning på timebasis og i sin tid var jeg også hesteeier. Men jeg avslutta den delen av mitt liv for en del år siden.

– Men nå skal du drive med hester på heltid?

– Ja, jeg er tilsatt som daglig leder ved Nord Norsk Hestesenter as på Olsborg og skal begynne i jobben den 20. juni. Men jeg har ingen planer om å skaffe meg en hest selv.

– Du var aktiv sprangrytter i sin tid?

– Jeg begynte med hest i 1986 – 87 og avslutta i 2009. I en ti års tid var jeg veldig aktiv og reiste mye på stevner og konkurrerte her i Norge, men også i Sverige og Finland. Det stemmer at det var sprangridning som var min gren.

– Hva er det som er så fascinerende med hester?

– Det er jo et stort dyr, som er såpass tamt at vi kan håndtere det uten problemer. I tillegg er de estetisk vakre dyr. Jeg fikk hest da jeg var elleve og det som har fascinert meg siden den gangen er det tillitsforholdet som oppstår mellom deg og hesten din. Det er gøy å se at vi små mennesker kan håndtere store hester. Det tillitsforholdet er det artig å få oppleve.

– Hvor mange hester har dere her på hestesenteret?

– Vi har totalt 19 stykker og det er med private hester og de som rideskolen disponerer. Av disse er det 9 nordlandshester/lyngshester.

– Og hovedoppgaven til Nord Norsk Hestesenter er å ta vare på disse hestene?

– Ja, det er det. Og vi skal bidra til bruk og videreutvikling av rasen, samt at vi skal jobbe med kompetanseheving på hest generelt. Nord Norsk Hestesenter er et av tre nasjonale hestesenter. I tillegg har vi Norsk fjordhestsenter på Nordfjordeid og så har vi Norsk Hestesenter på Starum.

– Hvilke planer har du framover?

– Vi har mange planer. I disse dager ble den ene hoppa bedekt, så vi får håpe på føll til neste år. Så vil vi fortsette samarbeidet med Landslaget for nordlandshest/lyngshest og det lokale avlslaget for å få opp antallet fødte føll. For som det er i dag, er nordlandshest/ lyngshest på rødlista.

– Har dere noen videre planer om avl av føll?

– Vi ønsker å bidra med årlige føll her på hestesenteret.

– Utbygningsplaner?

– Vi håper å komme i gang med å lage til lausdrift av unghester. Dersom aktiviteten blir så stor at det er forsvarlig, så kan man begynne å tenke om å bygge et nytt ridehus med staller. Vi blir også å utvide en utebane for å imøtekomme behov fra hestesportsklubben om større konkurransebane.

– Hvor henne?

– Det er her på tomta, men eksakt hvor har jeg ikke satt meg inn i enda.

– Midt–Troms Hestesportklubb har planer om å bygge noe lignende på Aspelund?

– Rekruttering trenger hestesporten og det trenger ikke være negativt for hestesenteret at man bygger på Aspelund.

– Men hva foretrekker du?

– Dersom hestesenteret her blir for lite til å drive med den virksomheten som de ønsker, så Hestesportklubben ikke føler at de har fasiliteter nok, så har jeg forståelse for at de ønsker å se på andre muligheter. Men jeg ønsker at det er mest mulig aktivitet her, og håper at vi kan samarbeide godt for å få til det.

– Du er utdannet lærer?

– Jeg er kontaktlærer for en klasse på 9. trinn på Bardufoss ungdomsskole og trives godt med det.

– Hvorfor søkte du deg til hestesenteret da?

– Dett var en spennende mulighet, det var en spennende jobb med helt andre utfordringer enn de jeg hadde i skolen. Jeg trives godt på skolen, trives godt å jobbe med elever, men jeg har også alltid trivdes godt med hester. Så da blir det spennende å ha det som jobb.

– Spiller du på Rikstoto? Med dine hestekunnskaper skulle du ligge sterkt an?

– Nei, det gjør jeg ikke systematisk, men en lyntoto innimellom.

– Hvordan er økonomien til Nord Norsk hestesenter?

– Siste regnskap viste overskudd, så økonomien er i pluss. Det er brukt litt penger på nødvendig vedlikehold nå, men vi vil fortsatt gå i pluss.

– Dere skal satse sterkt på vedlikehold framover også?

– Vi starter en omfattende rehabiliteringsprogram ved senteret. I første omgang skal vi bruke 500 000 kroner på nytt ventilasjonsanlegg, så skal vi skifte ut samtlige armaturer ved hele anlegget og så skal vi rydde og vaske ned hele anlegget innvendig. Vi skal også rydde på tomta.

– Andre ting?

– Styret har planer om at vi skal satse på en utvidet kommersiell drift for å sikre senterets framtid. Blant annet har de planer om å satse mer på rideskole, kompetansehevende kurs innen hestefaget og annen tilhørende virksomhet.

– Hvem er du?

– Jeg er født i Tromsø, har bodd i Målselv siden 1986. Etter grunnskolen gikk jeg kokkeskolen i Sørreisa, så jeg er utdanna kokk. Begynte på lærerskolen i 2002 og var ferdig i 2006. Siden da har jeg jobba i Målselvskolen.

– Hobbyer?

– Jeg har to hunder, som må trimmes og så er jeg også glad i å trene og være ute. Begynte å kjøre bilcross i fjor og akter å fortsette med det. Jeg har en bror som har dradd meg med, og det er jeg veldig takknemlig for.

Linda Nordgård Holmebukt med nordlandshesten Gudmundgaards Sofie. Foto: Birger Caspersen