FINNSNES: Tobiassen har lenge hatt en drøm om å seile og oppleve kulturen i Europa. Nå har det blitt en realitet og sammen med hans gode venn, har han nå beveget seg fra Sør-Senja og ut på havet i den 37 fot lange Bostrømsbåten SY Nordlys.

Reiserute

Arild som nå bor i Porsanger er en gammel erfaren seiler som har seilt mye i Europa og Middelhavet. Det er også han som eier båten som til vanlig ligger på Senja. Tobiassen forteller at de som har bodd og levd på havet i alle år, er godt fornøyd med å kunne endelig reise på en slik tur.

– Det er helt fantastisk, en gang i livet opplevelse som jeg er så heldig å få oppleve, forteller han til folkebladet i telefon fra Hankø i Finland.

De har planlagt en lang reiserute.

– Reisen startet i Porsgrunn gikk så til Stockholm, Mariehamn, Åland, og nå Hankø. Vi trosset været og ankom sent onsdags kveld. Videre skal turen gå til Helsinki, Sankt Petersburg, kanalene gjennom Sankt Petersburg til innsjøen Ladoga, kanaler til Onega, Kvitesjøkanalene opp til Kvitsjøen og Arkhangelsk. Før vi ender opp på Senja, sier Tobiassen.

Historie

Ideen bak turen er å oppsøke kultur og snakke med menneskene på de ulike stedene.

– Vi vil oppsøke kulturen, folket og historien til de stedene vi skal til. Spesielt skal vi gjennom Arkhangelsk og Pomorenes historie med handel over grensene til Nord Norge, som blir kjempespennende, sier Tobiassen.

Alt blir dokumentert og skrevet om i blogg som er knyttet opp til senjaportalen.no. Her kan alle følge med på reisen til Åge og Arild. Men om ikke lenge blir de flere på båten.

Flere

– Det kommer snart flere på båten. Vi skal plukke opp en fra Finnsnes og en fra Sørreisa når vi kommer til Helsinki. I tillegg må vi ta med oss en tolk, som er et krav når vi skal inn i Russisk farvann, sier Tobiassen.

Tobiassen forteller om godt vær stort sett hele turen, men innfarten til Hankø var litt vanskelig grunnet tåke og stiv kuling.

-Det var vanskelige forhold. En tøff tur, men slik er det på havet, skiftene værforhold. Men nå melder han bare godvær, nå blir det bare fint, forteller Tobiassen.

Reisen skal etter planen ende på Sør-Senja i slutten av juli.

Skipper: Åge Tobiassen (t.v) reiser sammen med skipper Arild Strand. Foto: Privat
Bostrømsbåt: Den 37 fot lange seilbåten har opprinnelig havn på Senja. Foto: Privat