SOLØY: Det er Sør-Troms Museum og Krambuvika Bygdemuseum som samarbeider om utstillingen for å hedre sauen og vise hvor viktig den var i Lavangen. Utstillingen er lagt til første etasje i Nothuset.

Allsidig utstilling

Jentoft Teigland forteller at dette huset ble bygget i 1881og at det ble flyttet fra Hesjevika på 50-tallet. Nå er huset spekket med alt som har med sau å gjøre, som skinn fra ulike typer sau, gjenstander, ullklær, både strikka og tova. Faktaopplysninger og gamle bilder er også med i utstillingen. Og mye er fra gammel tid.

– Vi er en ganske”fårete”gjeng her nå. Vi hadde ei tilsvarende utstilling i det gamle kommunehuset på 90 – tallet. Det var populært. Men denne utstillingen lagde vi i fjor, sier Sonja Westrheim ved Sør-Troms Museum som er ansvarlig for utstillingen.

Westrheim trekker fram Annlaug Skjelnes Johnsen og Karin Lind som har gjort en kjempestor frivillig jobb for å få til utstillingen.

Spektakulært

– Vi åpner første juni med demonstrasjon av spinning, toving og filting. Og jeg skal holde FÅREdrag. Så blir det åpent hver søndag under museumskafeen fra 3. juli. til 14. august. Men vi planlegger også å holde åpent på søndagene fra 1. juni til 3. juli. Og det blir åpent under Lavangsvekka, kulturminnedagene i tillegg til at vi skal lage et opplegg for skoleklassene. Ellers kan folk kontakte oss om de ønsker omvisning, sier Westrheim.

SKINN De stiller ut skinn fra flere ulik typer sau.

– Dette har vært kjempeartig og spektakulært. Se her på alle strikkeriene som er her, sier hun og viser ei rekke med gensere og jakker.

– Ull var jo det viktigste materiale for klær i Norden. Vi hadde ull før bomull, silke og plast. For oss er det viktig å vise hvordan de måtte klare seg og hvordan de lagde klær før i tiden. I dag kjøper vi jo alt ferdig. Se på den her. Det er ei underbukse for kallan. I denne fryser du ikke, slår Teigland fast.

Gammel båtrye

– Hva er det mest spesielle dere har her?

Westrheim og Teigland går rett bort til ei gammel båtrye som henger på veggen.

– Denne er etter min oldemor og ble brukt under fiske på Lofoten. Den er fra 1860 årene. Disse finnes nesten ikke lengre, de ble brukt og kastet. Det er veldig mye arbeid å lage båtryer. I dag ville det kostet 20.000 kroner å lage en, sier Westrheim.

Norsk Spelsau

En sau er heller ikke bare en sau. Teigland trekker fram gammel norsk spelsau som opprinnelig kommer fra Skottland, via Norge til Island. Sauebonde Tor Erik Lind i Lavangen har hatt denne rasen i flere år

– De er spesielle har ikke marmorert kjøtt, fett mellom musklene. Det er et magert kjøtt på spelsauen sammenlignet med annen sau. Den smaker vel så godt som vanlig sau, sier Teigland.

– Og de klarer seg bedre mot rovdyra, de holder seg i flokk. Derfor er de vanskelig for rovdyra å få tak i, fortsetter han.

– Vi kommer også til å holde kurs i toving, spinning og filting. Til høsten regner jeg med at vi skal holde kurs i å klippe sau også, sier Westrheim

På veggen i Nothuset henger det ei gammel båtrye som ble brukt under fiuske på Lofoten. Foto: Morten Dokka
Westrheim viser frem noen av de gamle bildene som er utstilt. Foto: Morten Dokka