FINNSNES: Nettsiden, legelisten.no lar deg se og skrive en anmeldelse fra legebesøket og rangere legen med stjerner fra en til fem. Flere millioner har siden nettsidens start i 2012 benyttet seg av dette. Reagerer

LISTE Legelisten.no

Kommuneoverlege i Lenvik, Aslak Hovda Lien forteller at de er klar over nettsiden, og synes ikke noe om denne.

- Denne var mye omdiskutert da den kom, og har ikke vært populær fra legeforeningens side, forteller Hovda Lien.

Det er langt fra bare positive omtaler på denne siden.

En av de negative anmeldelsene av en Midt-Troms lege kritiserer til eksempel legen for å kjøre sitt eget løp, hører ikke på pasienten, tar masse telefoner, er i helt andre tanker og ber andre holde seg unna: 1 Stjerne.

- Det jeg tenker om dette er at det er problematisk at den går helt konkret på enkeltpersoner. Og det åpner for nettroll aktivitet, sier Hovda Lien, som refererer til at alle som skriver på siden kan skrive helt anonymt.

Ikke Tripadvisor

REAGERER Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien på DMS Finnsnes, reagerer at siden ligger til rette for nettroll aktivitet.

Ved å anonymisere anmeldelsen, blir det vanskelig for legen å finne ut hvilke konsultasjoner det er snakk om. Noe som kommuneoverlegen skulle ønske var annerledes.

- Jeg synes absolutt leger skal tåle tilbakemeldinger, men ikke i dette forumet. Dette blir oppfattet som personangrep. Vi har eget tilbakemeldingsskjema som vi ønsker at pasientene skal bruke, sier kommuneoverlegen.

Tilbakemeldinger til legekontoret i dag fungerer slik at pasienter kan levere merknader til legekontoret og det er slik de ønsker at tilbakemeldinger skal leveres. Dette gjelder også klager. De mest alvorlige klagene videresendes til fylkeslegen for ekstern vurdering.

Reagerer

- Vi er absolutt for tilbakemeldinger, men vi må huske at siden er ikke Tripadvisor. Fastlegene skal både ivareta enkeltpasienten på en høflig måte og forvalte felleskapets ressurser, da er det en del av jobben å si nei og slik bør det være. Dermed vil ikke alle bli fornøyd, forklarer Hovda Lien.

Da siden ble opprettet i 2012 opplyste datatilsynet at de ikke reagerer på nettsiden.

De opplyste at at det finnes flere eksempler på liknende databaser der yrkesaktive blir vurdert på samme måte. Som regel holder disse tjenestene seg godt innenfor lovverket.

Legelisten.no opplyser på deres sider at de mener god brukeropplevelse og så mye relevant informasjon som mulig er viktig for at folk skal kunne velge de legene og tannlegene som passer best for dem. Spesielt relevant tror vi det er med andre pasienters erfaringer med behandler.