Rett på sak

6 kjappe spørsmål

1. Hvilken sak brenner du for?

- Barnas oppvekstvilkår.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Prøver å lage et godt fotballmiljø for jenter på Finnsnes.

3. Fisk eller kjøtt?

- Konas fiskesuppe.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Liverpool manageren Jürgen Klopp og om det var mulig, kona mi, hun er en fantastisk kokk.

5. Hva er du redd for?

- Jeg tenker bare at de fleste bekymringene blir det aldri noe av.

6. Hva mangler i regionen?

- Mer samhold og flere fotballhaller.

+ + + + + + + +

- Hvorfra fikk du ideen til lørdagsintervjuene, sjefredaktør Steinulf Henriksen?

- Vi ønsket en revolverutgave, det vil si rett på sak, spørsmål og svar. Og vi ønsket å få tak i mennesker i alle samfunnslag, i alle aldre og av begge kjønn. Når vi har klart å intervjue 1.000 mennesker i en region hvor det bor 30.000, så er det ikke tvil om at vi har lykkes.

Folkebladet-TV: Birger (82) nekter å være pensjonist

- Men hvorfra fikk du ideen?

- Vi var også inspirert av en serie som gikk i Radio Midt-Troms, som het ”På kafé med Birger”. Vi valgte derfor deg, fordi vi da fikk en frilansjournalist som kunne konsentrere seg om det intervjuet og levere med militær presisjon.

- Du sa ”alle samfunnslag”?

- Folkebladets viktigste kjerneverdi er å være folkelig og det betyr å få alle i samfunnet i tale er av overordnet betydning for oss. Det som avgjør utvelgelsen av intervjuobjekt er ikke maktposisjoner, men at du er aktuell i nyhetsbildet. Og det er de fleste, før eller senere.

- Må det være store nyhetsoppslag?

- Nei, det er ikke førsteside oppslag som er avgjørende for de vi tar ut. Det kan like gjerne være en som er nevnt i en notis eller på baksiden for noe de har gjort for lokalsamfunnet. Som eksempel kan nevnes at vi for en tid siden intervjuet en dame i Mefjordvær, som hadde sett seg lei på at det ikke var blomster på plassen om sommeren. Så hun satte i gang, laga bed og blomsterkasser og fikk tak i blomster som hun planta i dem. I stedet for å beklage seg over manglende pynting av plassen, gjorde hun noe med det.

- Har du fått noen tilbakemeldinger?

- Vi får høre om lørdagsintervjuene muntlig og vi har hatt noen markedsundersøkelser og det viser seg at disse intervjuene er noe av det mest leste i uka. Jeg fikk en gang en tilbakemelding fra min tante at jeg kunne ta bort mye i avisa, men ikke lørdagsintervjuene.

- Hvem bestemmer hvem som skal intervjues?

- Det er en kollektiv sak mellom intervjueren, nyhetsredaktøren og sjefredaktøren. Men vi får også mange innspill fra leserne og andre i redaksjonen, noe vi er meget takknemlige for.

- Den første som ble intervjuet var Wenche Cumming. Hvorfor?

- Hun var en profilert SV politiker og på det tidspunktet nominert som stortingsrepresentant fra SV.

- Så til noe annet. Hva med avisopplaget?

- Folkebladet har aldri hatt flere lesere en nå, om du summerer papir, nett og mobil. Men vi må erkjenne at papiropplaget går ned og det digitale opplaget opp. Spesielt øker bruken av mobil.

- Hva synes du om det?

- I dag er en tredjedel av Folkebladets kostnader knyttet til trykk og distribusjon og skulle vi starta Folkebladet i dag, ville det være utenkelig at vi skulle distribuere Folkebladet på døde trær, det vil si papir. Det sier at den digitale utgaven er billigere, enklere å lage og mye enklere å distribuere. Vi trykker bare på en knapp og så er avisa ute blant leserne.

- Så papirutgaven er i ferd med å forsvinne?

- Jeg elsker papir og er helt sikker på at papirutgaven vil bestå. Men det blir nok færre ukentlige utgaver, men forhåpentligvis bedre kvalitet på innholdet.

- Hvor mange var man oppe i på det beste?

- Vi var nesten oppe i 8.000 papirutgaver og i dag er vi på 6.000. Så det har vært en markert tilbakegang på papirutgavene, noe som stort sett er det samme for alle aviser.

- Når ble du redaktør?

- Jeg tiltrådte 1. februar 1997, tre uker før det første lørdagsintervjuet sto på trykk og per i dag er det bare en sjefredaktør i Nord-Norge som har sittet lengre enn meg.

- Er det slitsomt å være redaktør?

- Du lever med jobben hele døgnet. Jeg har i tillegg vært administrerende direktør halvparten av den tiden og den siste tiden har det vært mye fokus på kostnader, nedskjæringer og lønnsomhet.

- Må du ta mange vanskelige avgjørelser?

- Hverdagen min består i å ta avgjørelser, men også ikke minst å velge bort. Hverdagen som redaktør er jo å prioritere hva vi skal satse på som stoff. Vi velger bort flere ideer enn vi satser på.

- Tunge saker?

- Det vanskeligste er vel å vurdere hvor langt vi skal gå i å identifisere folk i kriminalsaker, og noe annet er å stå imot påvirkningen og presset vi blir utsatt for. Gjerne fra maktmennesker.

- Rådmannen i Lenvik stod sterkt i Folkebladets rampelys noe tid tilbake?

- Når konfliktnivået er høyt, kan det være krevende å vurdere hvor langt man skal la intervjuobjektet gå og hvor sterke karakteristikker man kan bruke. Det er nok ikke alltid vi har vært like flinke til å vurdere det.

- Spiller du fortsatt fotball?

- Ja, nå er det oldboys-fotball for Gluntan fotballklubb to ganger i uka og et par årlige turneringer. Det er jo en bohemklubb, som møtes og trener for å holde ølmagen under kontroll og ha det sosialt sammen.

- Hvor lenge spilte du for FILs A-lag?

- Tretten sesonger, fra 5. divisjon og opp til 2.divisjon. Det ble rundt 400 kamper.

- Og hvor mange mål skåra du?

- Det ble vel rundt 300. Men ta da med at jeg tok straffesparkene i alle disse årene og skåra på de aller fleste.

- Hvem er du?

- Født, døpt, oppvokst, konfirmert og gift på Finnsnes. etter videregående bodde jeg ti år i Tromsø, bare avbrutt av to år i Oslo på Journalisthøyskolen og et år i Forsvarets Forum. Jeg har jobba ti år i Nordlys og fire år i VG. Og så ble det Folkebladet og er der på mitt nittende år som sjefredaktør. Forøvrig så debuterte jeg i Folkebladet som frilansjournalist 13 år gammel. Og da var det sport, selvfølgelig.

- Hobbyer?

- Fotball.