6 kjappe spørsmål

  1. Hvilken sak brenner du for?- Levende lokalsamfunn.

  2. Hva gjør du for miljøet?- Er aktiv med i styret for Senja avfall!

  3. Fisk eller kjøtt?- Fisk.

  4. Hvem vil du ta med til ei øde øy?- Arne Brimi.

  5. Hva er du redd for?- At noe skal skje med mine nærmeste.

  6. Hva mangler i regionen?- Gode veier.

+ + + + + + +

- Hvordan er det å måtte slutte som banksjef, Helge Leikvik?

- Det har liksom ikke gått innover meg enda. Det var en epoke i mitt liv som nå er slutt. Jeg hadde jo jobba såpass mange år i bank at jeg begynte å få problemer med å følge med dagens utvikling. Det skjer så mye i bankvesenet i dag at det kanskje var på tide å slippe yngre krefter til.

- Hva sier kundene?

- Eldre folk er betutta over at banken blir nedlagt. Jeg har vært der såpass lenge at jeg nok har hjulpet dem ganske meget. Kanskje også noe utover det som har med bank å gjøre. Men yngre folk tar dette med nettbank greit, de er kløppere på data.

- Men hva med de som ikke er det?

- De har et problem dersom de ikke har noen i familien som hjelper dem. Og det er det faktisk mange som ikke har her ute. Da må de dra til Finnsnes.

- Har du holdt kurs for eldre?

- Nei det har jeg ikke gjort, men jeg har nok lært mange å bruke nettbanken på den datamaskinen vi hadde stående i banklokalet. Og skulle det være noen som er i virkelig nød, så vet de fleste hvor jeg bor. Men jeg er ingen datafrik jeg heller, jeg må stadig søke hjelp hos guttene mine når jeg står fast.

- Burde ikke banken ta dette med opplæring av eldre mer alvorlig?

- Det tror jeg banken gjør der hvor det har vært etterspurt. Blir det etterspurt her, tror jeg banken på Finnsnes stiller opp. De er lettbedt og det er mange flinke folk der.

- Hva mener du om at banken legger ned filialene?

- Jeg skjønner at man ikke kan opprettholde et kontor for så få som bruker det som betalingsforbindelse. Det er kostbart å ha et kontor med både linjeleie og husleie. Og det er nå ikke så langt til Finnsnes.

- Men en gang var behovet for bank stort her i Gryllefjord?

- Ja, den gangen bedriftene begynte med lønnskonto i stedet for lønnspose, da var det nærmest en eksplosjon. På 70 tallet var det betydelig boligbygging her og i Skalandområdet, som vi betjente. På det meste var vi oppe i 12 ansatte med filialene. Vi hadde filial på Skaland og Medby. Og filialene var også fulle servicebanker, for vi hadde en betydelig fiskeflåte og flere fiskebruk på den tiden. I tillegg kom alle disse fiskeoppdretterne som dukket opp etter hvert. Flakstavåg laks var den første.

- Og så hadde du ”sjekkiser”?

- Det var en del offentlige ansatte her og folk på Skaland grafittverk og Gryllefjord fryseri som skulle ha sjekkonto. Vi var på både grafittverket og fryseriet og orienterte om lønnskonto og sjekkbruk. Den første sjekkontoen hos oss er faktisk fortsatt i bruk.

- Var det ikke tungvindt å bruke sjekk?

- Jo, men adskillig enklere enn å sitte og telle opp penger i lønningsposer.

- Noe du husker spesielt fra den tiden?

- Vi hadde noen fargerike kunder. Vi hadde en som skulle forlenge båten. Han tok da båten på verftet og delte den i to. Etter han hadde gjort det, ringte han meg og fortalte at nå hadde han to halve båter og lurte på hva han skulle gjøre med det. Jeg følte at jeg ikke hadde noe valg, så han fikk låne penger. Men episoden vakte adskillig munterhet omkring og det hendte rett som det var at bankdirektøren spurte meg om hvordan det gikk med han kunden som hadde to halve båter.

- Andre episoder?

- Vi hadde en som bygde et forretningsbygg som Folkebladet gjerne ville ha et bilde av. Problemet var at søknaden i Distriktenes utbygningsfond ikke var behandlet og loven var slik den gangen at dersom du begynte å bygge før du fikk lånet, så ble det avslag. Men da vi fikk forklart Folkebladet det, så var de forståelsesfulle.

- Hva nå?

- Jeg har likt å være på havet, så en kompis og jeg har snakka om å kjøpe en båt og drive næringsfiske og gå ut med turister. Det er en betydelig mengde turister som er interessert i å dra på havet. Og et tilbud i større båter har vært en mangelvare her.

- Er det ikke fiskebåter i Gryllefjord lenger?

- Jo, men når det er godt vær, da ror de og har ikke tid til å gå ut med turister.

- Så nå skal du satse på turisme?

- Noe må man jo gjøre. Jeg har i alle fall funnet ut at jeg ikke skal bli sittende på et kontor den tiden jeg har igjen. Da ønsker jeg meg fysisk arbeid og det gjerne på havet.

- Du er styreleder i ”Yttersia vekst”?

- Det er en bedrift a la Mitra på Finnsnes, det vil si ”varig tilrettelagt arbeid”. Det er i utgangspunktet en bedrift for folk som er uføretrygda og ikke kan stå i fullt arbeid. Her får de et tilbud hvor de kan jobbe etter sin arbeidsevne. Og det er en flott arbeidsplass. Folk trives og får lov til å gjøre en meningsfylt jobb ut fra den arbeidsevnen de har.

- Du er en aktiv kommunepolitiker?

- Jeg sitte i min 10. periode i Torsken kommunestyre for Arbeiderpartiet. Kommunepolitikk har vært en del av samfunnsengasjementet mitt. Jeg har også vært med i de fleste lag og foreninger her i Gryllefjord, som Røde Kors, Jeger og fisk og Gryllefjord idrettslag.

- Hva sier du til sammenslåing av kommuner?

- Jeg tror ikke det blir noen frivillig sammenslåing. Hadde man vist noe mer om hva man får å rutte med om man ikke slår seg sammen, så hadde det vært enklere å ta stilling til den saken. Vi har jo et betydelig kommunalt underskudd å slite med her i Torsken.

- Hvem er du?

- Jeg er født og oppvokst i Gryllefjord. Etter folkeskolen dro jeg til Harstad, bodde på hybel og tok realskole og gymnas. Etter førstegangstjenesten ble det bank og der ble jeg.

- Hobbyer?

- Både rype og elgjakt, og så liker jeg å fiske i vann og på havet.