SØRREISA: Som flere andre steder i landet var det de høye arbeidsledighetstallene og omstillingen i arbeidsmarkedet som var tema under 1.mai-markeringen. Ikke minst når Norge opplever sin høyeste arbeidsledighet på 23 år.

– Like aktuell

– ”Arbeid til til alle” som slagord har dessverre aldri vært mer aktuelt. Vi har i dag like mange arbeidsledige som under bankkrisen i 1993. De som husker tilbake til regjeringen under Gro, minnes hvordan det ble gitt ledighetsgarantier. Når vi i LO snakker om omstilling, er det noe vi kan, sa Søndergaard.

Hun brukte Egersund som ett eksempel. Der har arbeidsledigheten steget med 130 prosent på ett år.

– Og hver fjerde ledige er under 30 år. Er det dette vi ønsker å tilby ungdommen? Før Høyre og FrP overtok regjeringsmakten, hadde vi Europas laveste arbeidsledighet, påpekte Søndergaard.

Appell

Arbeidernes frihetsdag er en tradisjon i Sørreisa, og siden 2012 har markeringen vært lagt til Kramvigbrygga — med ett arrangement på Skøelv grendehus i 2014. I år var det Sørreisa Ap og Fagforbundet som stod bak arrangementet.

Hovedparolene for dagen var ”Arbeid for alle”, ”Styrk Forsvaret i nord”, ”Nei til sosial dumping”, ”Velferd skal ikke være butikk” og ”Nei til regjeringens inntektssystem for kommunene”. Under markeringen var det også bøsseinnsamling til Norsk Folkehjelps aksjon ”Sammen for flyktninger”. Paul Dahlø, styremedlem i Sørreisa Ap og Troms Ap, holdt appell.

– Hvor mye skal en bedrift tjene for at det er nok? spurte han retorisk.

– Vi ser flere eksempler på bedrifter som selger seg ut og hjørnesteinsbedrifter som forsvinner ut av landet. Lano-fabrikken i Kristiansund går med overskudd, men kan nå bli nedlagt. Solidaritet har ikke gått av mote, men fellesskapstanken er satt under press.

Nytter

At man i dag med et pennestrøk kan rasere landets beredskap, er tungt å svelge for en forsvarskommune som Sørreisa.

– Men vi ser at luftforsvarets stasjon i Gumpen er befestet. Det viser at politisk arbeid nytter — og at det nytter å stå på, sa ordfører Jan-Eirik Nordahl (Ap).

Tidligere ordfører i Sørreisa Paul Dahlø og Stian Bjørklund stod for de musikalske innslagene under markeringen. Foto: Arne Ivar Hanssen