SJØVEGAN: Saken ble rullet opp høsten 2014. Mannen som er siktet var ansatt i en ledende stilling i Salangen kommune. Han ble siktet for grov utroskap etter paragraf 276 i straffeloven. Politiet mener han ulovlig har tilegnet seg datautstyr for 1,3 millioner kroner fra kommunen.

Snudde i retten

En tilståelsesdom legges fram uten tiltale. Politiadvokat Mona Madsen har tidligere uttalt i Folkebladet at innrømmelsen av forholdet er formidlende. Vanligvis fører det til strafferabatt.

Men dommeren i Ofoten tingrett bestemte altså at dette ikke ville bli en tilståelsesdom da saken kom opp 15. april i år.

– Saken blir da returnert til oss fordi det var ikke en uforbeholden tilståelse som gjorde at saken kunne gå som en tilståelsesdom. En tilståelsesdom er helt avhengig av at vedkommende fullt ut erkjenner. Da ville det blitt en forenkla rettergang, sier Madsen til Folkebladet.

Mer omfattende

– At det ikke skjedde overrasket oss jo. Nå må vi tenke hovedforhandling, at denne saken kommer opp for retten. Da har vi noen etterforskningsskritt som vi må gjøre for å få saken ferdig til en annen type rettsbehandling. Nå må vi legge fram alt av bevis til retten som da skal ta stilling til skyld eller uskyld. Da blir saken mer omfattende. Datoen for når saken kommer opp vil nok ikke bli før etter sommerferien en gang, sier Madsen.

– Hva er forklaringen på at han ikke ga en uforbeholden tilståelse?

– Det vil jeg ikke uttale meg om nå. Nå skal saken opp til doms og retten skal få de bevisene vi fremlegger der. Jeg ønsker ikke å kommentere detaljer i hans forklaring, svarer Madsen.

Husket ikke detaljer

Det er Narvik-advokat Egil Malm som er mannens advokat. Han ga en forklaring på hvorfor det ikke ble tilståelsesdom.

– Dette har med hukommelsen å gjøre. Det er så langt tilbake at det for han eha vanskelig for å huske alt. Høyesterett har bestemt at hvis man ikke kan huske detaljert hva som har skjedd så er ikke vilkårene til stede for å avsi tilståelsesdom. Her er det strenge krav. Dette var noe dommeren bestemte mens forklaringen foregikk, forteller Malm.

– Så det var ikke slik at den sikta ikke ville ha en tilståelsesdom?

– Nei, det var bare umulig å gjøre det når han ikke klarte å huske alle detaljene, sier han.

Malm ønsket ikke å uttale seg om bevisene i saken.

– Politiet må nå utarbeide en tiltalebeslutning, så må de for hvert tiltalepunkt lage ei liste over dokumentene de mener er bevis. Det må vi bare vente på, sier han.

Ikke solgt videre

Madsen har tidligere fortalt at utstyret i hovedsak er benyttet til private formål, og at det ikke er holdepunkter for at utstyr er solgt videre.

I saken er det også fremmet erstatningskrav og inndragningskrav. Strafferammen om saken kommer opp i retten er inntil seks års fengsel.

– Kan du si noe om bevisene politiet har i saken?

– Nei, jeg vil ikke gi noen karakteristikker av dette nå. Vi prøver nå å forhåndsberamme saken til retten. Men det er statsadvokaten som skal ta stilling til om det tas ut tiltale, sier Madsen.