BARDUFOSS: Luftforsvarets ledelse skal for noen dager siden ha bestemt at 339 skvadronen skal fjernes fra Bardufoss i løpet av 2017. Det skal gi en besparelse på 58 millioner kroner.

Kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, major Stian Roen, sier til Folkebladet at dette er noe han ikke kjenner til.

– Det kommer stadig innspill til neste års budsjett på ulike arenaer, og jeg kan ikke kommentere enkeltinnspill. Vi forholder oss til forsvarssjefens fagmilitære råd og avventer langtidsmeldingen for Forsvaret. Til slutt er det politikerne som bestemmer budsjettet. Det er det eneste jeg kan si, sier Roen.

Uavhengige kilder

Folkebladet var torsdag i kontakt med flere kilder uavhengig av hverandre som hevder at det skal ha blitt gjort en slik innstilling.

Målselv-ordfører Nils Foshaug (Ap) og Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp) spiller på lag i både denne saken og i saken om 2. bataljon på Skjold. Begge er svært tydelig på at hvis det stemmer at 339 skvadronene skal fjernes i løpet av neste år så skal både Luftforsvaret og regjeringen møte innbitt motstand.

Meningsløst

– Vi ser nå at brigadestrukturen begynner å endres og at hærhelikoptrene skal fjernes. Vi er snart det eneste Nato-landet med rester av en hær uten helikopterstøtte. Lekkasjene er nå av et slikt omfang, og hvis det viser seg å stemme, så er forsvarsministeren er nødt til å legge fram langtidsplanen for Forsvaret i vårsesjonen. Det er ingen som kan leve med disse ryktene, verken politikerne, forsvarsansatte eller sivilsamfunn. Det er vedtatt å kjøpe 52 F-35 jagerfly som er så rådyr i innkjøp og drift at man er villig til å ofre brigadestrukturen og Hærens helikopter for å finansiere dette gigantprosjektet, sier Foshaug.

– Å svekke tilstedeværelsen i nord når vi står overfor den største nordområdetrusselen på mange år er helt meningsløst. Det er så ulogisk at det er vanskelig å ta på alvor, sier Heimdal.