SENJAHOPEN: - Det var sinnssyk god stemning, forteller 21-åringen fra Senjahopen.

Konserten var gratis for publikum og en halv million tilskuere møtte opp da legendariske Rolling Stones holdt den første store rockekonserten på 50 år.

- Jeg og noen jeg har blitt kjent med ankom idrettsplassen Ciudad Deportiva fem timer før konsertstart. Allerede da var det et hav av tilskuere på plass, forteller Bjørkli Jansen og påpeker at publikum besto av alt fra barn, ungdom til voksne og gamle.

For 21-åringen, som tidligere ikke har vært fan av Rolling Stones, er det vanskelig å sette ord på begivenheten.

- Det var rett og slett sykt da Mick Jagger og gutta kom på scenen. Det kokte over og selv om de er litt oppi årene, har de det fortsatt i seg, forteller Bjørkli Jansen som nå er blitt en fan.

Se bildeserie fra jorda-rundt-reisen til Markus

Så en mulighet

I fire måneder har 21-åringen vært på reise. Pengene, som egentlig skulle gå til en leilighet, blir nå isteden brukt på flybilletter, opplevelser og minner.

- Jeg har fri fra militæret i ett år og for fire måneder siden startet jeg reisen fra Australia. Der var jeg i én måned før jeg reise videre til New Zealand, Fiji, LA, Mexico, Belize, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica og Cuba, forteller han.

Natt til andre påskedag landet han i Peru.

- Jeg har alltid vært glad i å reise og da jeg på ufrivillig vis fikk fri fra militæret i ett år, så jeg en mulighet jeg ikke har sett før, forteller han og legger til:

- Jeg hadde spart opp en del penger for å investere i en leilighet, men bestemte meg heller for å reise jorda rundt. Jeg booket turen og tre måneder senere var jeg på vei.

Alene, men ikke ensom

Sammenlagt ser Bjørkli Jansen for seg at reiseregninga totalt vil komme på over 200.000 kroner.

- Jeg angrer ikke ett sekund. Så langt har det absolutt vært verdt det, sier han.

Selv om 21-åringen i praksis reiser alene, er han ikke ensom.

- Jeg møter folk overalt som også er på reise. Det er lett å komme i kontakt med andre mennesker, noe man også blir tvunget til. Det er veldig sosialt og ei fin erfaring å ha med seg videre, forteller han.

Mangler to

I løpet av de 12 neste dagene skal han blant annet besøke regnskogen Amazonas, byen Cuzco og gå Inca trail opp til Machu Pichu, før han reiser videre til Rio De Janeiro.

- Jeg kommer hjem 25. mai, så jeg har to måneder i gjen. Da har jeg vært innom alle kontinentene bortsett fra Asia og Antarktis, sier han.

- Vil du ikke dit?

- Jo, så absolutt, men det blir ikke på denne turen, svarer han.

- Hva er det beste med å reise jorda rundt?

- At man bare har seg selv å tenke på. Det er som å leve i en drøm. Alle opplevelsene du får på kjøpet og folkene du møter. Jeg nyter rett og slett livet - og det er trolig det beste. Det kan ikke måles i penger, svarer han.

- Klarer du å plukke ut ett minne du vil huske spesielt godt fra reisen?

- De to favorittstedene mine så langt har vært New Zealand i Oseania og Guatemala i Sentralamerika. Det kuleste minnet må være da jeg var på toppen av en vulkan i Guatemala (4.000 meter høy) og kunne se over til den andre aktive vulkanen som hadde utbrudd...

- ...Eller når jeg dro inn til New Zealand og så «The Shire» fra Ringenes Herre. Det var som en drøm å gå i filmsettet og observere, sier 21-åringen og poengterer at han er en stor Ringenes Herre-fan.

Når Bjørkli Jansen kommer hjem skal han tilbake til militæret.

- Da blir det en helt annen hverdag, sier han avslutningsvis og ser fram til å reise videre.

Her besøker 21-åringen volcan Concepcion i Nicaragua. Foto: Markus Bjørkli Jansen
Et høydepunkt på reisen da en stor Ringenes Herre-fan fikk vandre rundt i The Shire. Foto: Markus Bjørkli Jansen