SJØVEGAN: Lensmann Hans Roar Rasmussen ved Salangen lensmannskontor forteller at en person er sikta i saken og en mengde datautstyr er beslaglagt. Utover at personen tilhører lensmannsdistriktet er Rasmussen tilbakeholden om opplysninger rundt den siktede fordi saken er fortsatt under etterforskning.

Millioner av bilder

Men politiet har ikke vurdert det som nødvendig å varetektsfengsle personen, det er ikke fare for bevisforspillelse i saken.

– Dette er en enormt omfattende materiale, også i en nasjonal målestokk. Jeg har fått tilbakemelding på at denne saken er en av de største sakene i Norge, kanskje den aller største. Vi foretar nå en kategorisering av materialet på en helt spesiell måte. Vi samler opp og går igjennom alt av beslag vi har gjort. Så langt har vi det vi kaller unike bilder i en størrelsesorden på 3.324. 225 i tillegg til 21.161 videoer. Dette er kategorisert som ulovlig og straffbart materialet. I tillegg kommer de som er mulig straffbare, det dreier seg om 1.323.381 bilder og 7.606 videoer. I tillegg har vi de som vi kategoriseres som annet, det er 483.577 bilder og 5.165 videoer, sier Rasmussen. Sjekker fildeling

Politiet har beslaglagt mange harddisker og annet lagringsutstyr i saken. Det dreier seg om en datamengde på over 100 terabyte.

– Dette er så stort omfang at det er hinsides enhver fatteevne. Og vi har kanskje kommet halvveis i gjennomgangen, sier Rasmussen.

– Hva slags alder er det snakk om på de involverte barna?

– Nå sitter ikke jeg med alle detaljene i saken, men jeg vil anta at det er fra tenårene og ned til 6–7 års alderen. Dette er grovt og ulovlig, svarer Rasmussen.

– Er det snakk om kun en person som står bak?

– Vi utelukker ikke at det er flere. Ved denne type saker leter vi hele tiden etter om det er snakk om fildeling og om det har vært egenproduksjon. Men utover at vi etterforsker disse forholdene og går veldig nøye gjennom beslaget vil jeg ikke kommentere det nå, sier han.

Rasmussen bekrefter at beslaget er gjort i Salangen lensmannsdistrikt som består av kommunene Salangen, Lavangen og Gratangen.

Bidra internasjonalt

– Denne saken er fortsatt under etterforskning og er veldig ressurskrevende. Det sier seg selv at det vil gå rimelig lang tid før vi er havn, at vi har fått kategorisert alt av beslaglagt materiale, sier han.

– Har dere bistand i saken?

– Ja, vi har bistand innenfor regionen, blant annet fra Datakrim-enheten i Harstad. Vi har ikke datautstyr her for å behandle et så stort datamateriale. Så vi må reise ned til Kripos for å jobbe med denne saken. Vi har skifta på, men to ansatte har reist til Kripos samtidig for å jobbe med saken ei uke av gangen, forteller han.

– En del av dette materialet er av slik kategori at politiet nasjonalt og kanskje også internasjonalt kan bruke i forhold til identifisering. Politiet sitter jo på utrolig store mengder av slikt materiale. Et viktig fokus er da ikke bare å avdekke en eventuell gjerningsmann, men også å identifisere disse barna for å nå de som produserer. Dette materiale kan kanskje bidra i så måte. Da kreves det et nasjonalt og internasjonalt samarbeid, sier Rasmussen.

– Fryktelig belastende

– Hva gjør det med de ansatte når de må gå gjennom et slikt materiale?

– Jeg som leder er veldig opptatt av HMS-perspektivet for de ansatte når vi jobber med slike saker. Det sier seg selv at når du sitter fra åtte på morgenen til arbeidsdagen er over med et slikt materiale som dreier seg om overgrep mot små barn, så er det fryktelig belastende. Det kan være spesielt belastende for dem som selv har barn i samme alder. Derfor er oppfølging og ikke minst utdanning og erfaring viktig i slike saker. Normalt klarer du å absorbere kortere arbeidsperioder når du går gjennom slike saker. Men det er klart at det gjør noe med deg mentalt. Du blir sliten. Samtidig vet du at du har en jobb å gjøre, du må være profesjonell. Du har også et ansvar for alle i saken, både siktede og andre som er involvert. Når du sitter dag ut og dag inn med slike saker vet jeg av erfaring at det tar tid å slippe sanseinntrykkene. Men vi har et bra HMS system i politiet. Da er det viktig at de som leder slike saker er bevisst dette systemet og sørger for at de som deltar i etterforskningen får tilbud om hjelp og oppfølging dersom de har behov for det, sier Rasmussen.