SØRREISA: Torsdag ble en smått historisk dag for ordførerne og rådmennene i Målselv, Bardu, Sørreisa og Dyrøy. Da startet nemlig forhandlingene om en intensjonsavtale som kan bety at de fire kommunene kan smelte sammen til en storkommune.

Bardufoss blir senter

I så fall er kommunetoppene enige om at kommunesenteret skal være Bardufoss.

– Vi ble enige om at det framtidige kommunesenteret måtte bli Bardufoss. Skulle vi få dette til, så måtte det nesten bli slik. Det er jo bare å sette passeren på kartet så ser man at det er omtrent like langt fra øverst i Målselv til Bardufoss som fra Dyrøy, sier ordfører i Sørreisa, Jan-Eirik Nordahl.

– Vi kom lenger i forhandlingene enn vi hadde trodd på forhånd. Vi ble enige om mange ting i en intensjonsavtale, sier ordfører i Målselv, Nils Foshaug.

Gode forhandlinger

– Det var et veldig positivt møte. Selvsagt er det mange vanskelige spørsmål, som eiendomsskatt og legevakt, for eksempel, men vi har en genuin interesse av å komme til enighet. Jeg føler at det er enighet om de store og tunge spørsmålene, supplerer Nordahl.

– Vi ser for oss å bygge på de sterke sidene fra hver kommune inn i en storkommune. Det er selvsagt utfordringer, men alle som var her forholder seg til virkeligheten, både når det gjelder plasseringer og hva som er styrken i hver kommune, sier Foshaug.

Økonomisk motivert

Nordahl er fortsatt av den oppfatningen at hele kommunereformen er en økonomisk motivert sentraliseringsreform.

– Vi ser jo ikke for oss at denne reformen vil skape mer demokrati. Det blir jo langt færre representanter fra kommunene i et eventuelt felles kommunestyre, påpeker Nordahl.

Kommunene skal møtes en gang til, 21. mars, for å ferdigforhandle en intensjonsavtale. Så er det opp til hvert enkelt kommunestyre, og ikke minst folket gjennom en rådgivende folkeavstemming, å avgjøre om dette kommunealternativet har noe for seg.