SETERMOEN: Nyberget tilkjennegir frykt og bekymring over at forsvarsvennlige partier som Høyre og Frp, og stortingsrepresentant Regina Alexandrova fra hans eget parti, har en innstilling og bruker en retorikk som han mener er svært bekymringsfull.

Løpe i fra

Både fordi han mener partiene er i ferd med å løpe fra at Norge skal finansiere det minimumsforsvaret forsvarssjefen har bedt om, og fordi han føler at Alexandrova har forandret sitt syn på blant annet 339 skvadronens tilstedeværelse på Bardufoss.

– Til og begynne med og helt til i det siste har Regina vært klar på at helikoptrene skal være på Bardufoss, det var hun også under årsmøtet til Troms Høyre. Men i det siste merker jeg at hun er blitt mer tilbakeholden, selv om jeg vet at hun jobber med det. Jeg setter også stor pris på at hun klarte å få utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget hit, sier Nyberget.

– Min bekymring gjelder holdningen til hele det fagmilitære rådet som forsvarssjefen la fram i fjor, og det gjelder alle fra Høyre som snakker om Forsvaret, og ikke spesifikt mot Regina, fortsetter Nyberget.

Feil retning

– Når det begynner å nærme seg en avgjørelse merker jeg at retorikken fra våre nordnorske politikere i sentrale roller begynner å få en retning som ikke er bra. Måten de beveger seg på bekymrer meg kraftig. Mitt fokus er at vi skal klare å finansiere et minimumsforsvar slik forsvarssjefen har bedt om. De midlene ligger ikke inne nå, og den retorikken og måten å presentere dette på er ikke i tråd med forsvarspartiet Høyre slik vi har kjent det tidligere. Det er mitt kjernepunkt, sier Nyberget.

For hvis forsvarssjefen ikke får de midlene han ber om, så ryker Bardufoss, er Nyberget redd for.

– Ja, hvis vi ikke klarer å finansiere et minimumsforsvar så tror jeg det, sier Nyberget.

UENIG Regina Alexandrova er ikke enig med sin partikollege Terje Nyberget om at Høyre og hun selv ikke er tydelige nok.

Alexandrova: - Mener vi er tydelige

Regina Alexandrova mener både hun og Høyre er tydelige i forsvarsdebatten.

Alexandrova mener både hun og partiet er svært tydelige på hva de mener i debatten om Forsvaret, satsinger og økonomiske prioriteringer, men hun synes det er betimelig at Terje Nyberget er urolig og stiller spørsmål.

– Jeg mener at både Høyres fraksjon i utenriks- og forsvarskomiteen og jeg selv er veldig tydelig på at vi skal styrke Forsvaret. Vi må ha et minimumsforsvar som vi skal bygge opp, og ikke en økonomi der vi bygger ned, sier Alexandrova.

Ikke tydelig

Likevel avstår Alexandrova fortsatt fra å være tydelig på hva hun mener om forslaget om å flytte 339 skvadronen fra Bardufoss.

– Jeg vil fortsatt ikke være tydelig fordi vi ikke har fått forslaget til langtidsplan ennå. Men jeg er tydelig på at alle i utenriks- og forsvarskomiteen er klar over betydningen ved å fjerne en slik kapasitet, sier Alexandrova.

Alexandrova mener at Norge må ha økonomi til en minimumsforsvar, men om det blir helt i henhold til forsvarssjefens ønsker eller justeringer kan hun ikke svare på nå.

Utfordrende

Alexandrova mener den største utfordringen er å prioritere pengene i nasjonalbudsjettet.

– Vi har store utfordringer på økt arbeidsledighet og flyktninge- og migrasjonssituasjonen som koster milliarder av kroner. Derfor vil det bli krevende å debattere økte bevilgninger til Forsvaret. Men med den sikkerhetssituasjon vi har i Europa i dag må vi sikre at Forsvaret har nok ressurser.