6 kjappe spørsmål

1. Hvilken sak brenner du for?

– Nord-Norge.

2. Hva gjør du for miljøet?

– Går på jobb.

3. Fisk eller kjøtt?

– Kjøtt.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

– Min sønn Sigurd

5. Hva er du redd for?

– Edderkopper.

6. Hva mangler i regionen?

– Jernbane.

+ + + + + +

– Hvordan var det hos kronprinsparet, Cecilie Myrseth?

– Det var veldig flott og interessant. De hadde invitert rundt 60 unge ledere fra hele landet. Det var på en måte en ledersamling, hvor det var mange samtaler om målene og hvor man vil havne. Det forgikk både i grupper og i plenum.

– Grupper?

– Vi ble delt i grupper hvor vi reflekterte sammen om de ulike målene medlemmene i gruppa hadde. For min del var det jo en del politiske ideer og tanker. Kronprinsparet deltok aktivt i gruppene.

– Og hvordan var det i plenum?

– Det veksla under vegs, men alt handla om å ha fokus på de store målene og komme dit, gjennom god ledelse.

– Hvor lenge var dere der?

– Vi var på Skaugum en hel dag. Det var folk fra næringslivet, organisasjoner, politikere og fra offentlig virksomhet, så hele samfunnet var representert.

– Hva var alderen på deltakerne?

– Det er vanskelig å si, men fra omkring 20 til 35. Det var begge kjønn og sånn omtrent 50/50 fordeling. Fellestrekket var at alle hadde ledende posisjoner.

– Traff du noen kjente?

– Jeg traff noen jeg har truffet før, men for det meste var det nye navn og bare det var ganske spennende. Det var flere foredragsholdere i plenum, blant andre Kristin Halvorsen, som hadde mye spennende å fortelle.

– Hva var ideen med samlingen?

– Å gi nye, unge ledere en back-up. Det er fint at vi har et kongehus som er såpass moderne at de har et blikk på dem som skal bringe samfunnet videre, forhåpentligvis over lang tid

– Du har flere politiske verv?

– Jeg er fylkesrådsleder, leder av Nordnorsk råd og så er jeg leder av Troms Arbeiderparti.

– Nordnorsk råd?

– Nordnorsk råd er en sammensetning av fylkesrådene i Nordland og Troms, samt Fylkesutvalget i Finnmark og så har hvert fylke en representant fra opposisjonen.

– Hva gjør dere?

– Vi samarbeider for å fremme felles nordnorske saker. Som eksempel kan nevnes at vi har utarbeida en felles uttalelse til langtidsmeldingen fra Forsvaret.

– Du er opptatt av yrkesfag?

– Fylkesrådet jobber med å gjøre det mer attraktivt å velge yrkesfag og å sikre flere lærlingplasser. Det har vi jobba mye med og det har en hovedprioritet i hele fylket. Der er det viktig å ha et godt samarbeid med næringslivet, slik at vi får nok lærlingplasser. Det går bedre og bedre og flere og flere ser sitt ansvar, for eksempel universitetssykehuset og kommunene. Det er meget viktig å sikre rekrutteringen.

– Hva med Forsvarets stilling i Nord-Norge?

– Det forslaget som Stortinget snart skal ta standpunkt til innebærer en flytting av Forsvaret fra Nord-Norge til Sør-Norge. Og sikkerhetspolitisk er det totalt uakseptabelt. Flere og flere ser mot nord og de arktiske områdene og det handler jo om at vi har enorme ressurser i havområdene våre, norsk økonomi flytter nordover og da er det fullstendig meningsløst at man skal flytte ledelsen av Forsvarets og styrkepunkt lenger sør.

– Du tenker på Bardufoss?

– Sist man behandla langtidsmeldingen, skulle Rygge bli lagt ned og Generalinspektøren for Luftforsvaret skulle flytte til Bodø og man begynte å bygge opp hovedbasen for helikopter på Bardufoss. Noe man hittil har brukt seks milliarder kroner på. I dag, i 2016 har GIL fremdeles ikke flytta til Bodø, man forslår å reåpne Rygge som militær flyplass og flytte helikoptrene fra Bardufoss og nybyggene der.

– Ja, hva synes du om det?

– Det er en omkamp som jeg finner totalt uakseptabel, så jeg forventer at når saken kommer til Stortinget så sier man bestemt nei til en slik omkamp. I regjeringens nordområdemelding sier de at man også skal være tungt til stede med Forsvaret i nord. Det må også gjelde helikoptrene og ledelsen.

– Kan vi vente oss en bedring av kommunikasjonene fylket har ansvaret for nå?

– De prioriteringene er det opp til fylkestinget å gjøre, men det jeg mener er viktig er å prioritere næringsveier og kollektiv transport.

– Andre ting du interesserer deg for?

– Jeg er opptatt av hvordan man skal få Nord-Norge til å bli økonomisk ledende i Norge. Det handler om å ta ansvar for at man fremdeles skal ha en velferdsstat framover. Da må man ha flere bein å stå på som er bærekraftige. Flere og flere ser mot nord, det må også føre til flere arbeidsplasser her. Og så har vi i tillegg et særlig ansvar når det gjelder klima når vi bor i Arktis.

– Når ble du politiker?

– Jeg begynte i elevrådet og ungdomsrådet i Lavangen. I Lavangen har man enda et treningsstudio som lever den dag i dag takket være ungdommens innsats. Det var en stor seier for oss unge den gangen.

– Andre saker du er spesielt stolt av?

– Jeg var veldig stolt av Arbeiderpartiet da vi på siste landsmøtet kom til vårt vedtak om syriske flyktninger, nemlig at vi skal ta imot 10.000. Der viste vi veien i et vanskelig politisk terreng og det er jeg stolt av. Jeg snakket også om det i mitt innlegg på landsmøtet.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst i Lavangen. Etter grunnskolen ble det «salg og service» på videregående på Sjøvegan. Så ble jeg veldig politisk engasjert, dro til Tromsø og Oslo og jobba i Elevorganisasjonen. Da arrangerte vi den stor boikotten mot offentliggjøringen av de nasjonale prøvene i skolen i 2004. Så tilbake til Tromsø hvor jeg sikra meg studiekompetanse som privatist. Så ble jeg forelsket og fikk et barn. Politikk igjen, denne gangen AUF og så Arbeiderpartiet. Kom inn på fylkestinget som siste representant i 2007 og i dag er jeg fylkesrådsleder.

– Hobbyer?

– Har ikke tid.