FINNSNES: Narvik, blant flere, har sett seg nødt til å takke nei til den statlige finansieringen av eldreomsorgen. Bakgrunnen er ifølge Kommunal Rapport at de vil tape 40 millioner kroner dersom de går med.

Årsaken er ifølge samme kilde at Narvik har dyrere tjenester enn landssnittet og at den statlige finansieringen - basert på statlige kriterier for tildelinger av tjenester og en statlig prismodell, ikke vil dekke deres kostnader.

- Ikke rådighet

Som eneste kommune i Troms har Lenvik kommune takket ja til å delta i prøveprosjektet som skal vare i tre år.

I januar påpekte gruppeleder for Frp i Lenvik, Line Miriam Sandberg, som også er leder av helse- og omsorgsutvalget i kommunen, følgende om ordninga:

- Det er en gladnyhet av dimensjoner. Målet med denne ordningen er at brukerne skal få lik hjelp uansett hvordan det står til med kommuneøkonomien. Pengene er øremerket og følger nå brukerne, noe vi i Frp har jobbet lenge for.

- Vi har ikke hatt forsøksordninga til vurdering, men vi har hatt direktoratet på besøk som har forklart oss hvordan dette i praksis fungerer, forteller Sandberg fredag formiddag.

Hun tenker at årsaken til at noen kommuner har trukket seg, kan være fordi de ikke har administrasjon nok til å forvalte det omfattende arbeidet.

- Det er snakk om mye kartlegging, utbedringer og utfyllinger - og mange kommuner har ikke rådighet til overs. Det påpekte også direktoratet, sier hun.

Ulike modeller

Samtidig tror Sandberg at noen små kommuner kanskje ikke har kompetanse på feltet.

- Når det er sagt, blir summen satt ut fra det reelle forbruket man hadde i 2015. Vi hadde et overforbruk, noe vi har hatt år etter år. Dersom vi hadde hatt et underforbruk og skjært ned mye på området, hadde vi hatt problemer med å gå med i denne ordningen, forklarer hun.

FINANSIERING Lenvik kommune, blant 18 andre, er tatt ut til å være med i et prøveprosjekt hvor omsorgstjenestene finansieres av staten.

- Ut fra orienteringen og beregningene jeg har fått så langt, vil modellen, ut fra det reelle forbruket i 2015, slå positivt ut for helse- og omsorgstjenestene i Lenvik, legger hun til.

Sandberg påpeker også forskjellene mellom modell A og B. (Se faktaboks til høyre)

- Narviks modell som er A vil ikke ha samme betydning for oss som har modell B, sier hun.

Faktorer

18. februar får kommunestyret i Lenvik enda en orientering om prøveordningen.

- Vi skal selvsagt se på alle faktorene, både for og mot, slik at vi vet eksakt hvordan dette slår ut for oss, påpeker Sandberg avslutningsvis-

Ordføreren i Narvik sier følgende overfor Kommunal Rapport:

- Ordningen vil slå ulikt ut for hver kommune, men jeg vet ikke om forsøket vil være bra for noen. For noen vil det nok gå opp i opp, mens det for andre vil få negative ringvirkninger.

Ordfører i Lenvik kommune, Geir-Inge Sivertsen (H), påpeker i en tekstmelding at bakgrunnen for de andre kommunene trekker seg ut, ikke gjelder for Lenvik.