FINNSNES: Det var ei oktobernatt i fjor at mannen fra Sørreisa satte seg bak rattet, til tross for å ha inntatt godt med alkohol i forkant. Etter å ha kjørt omtrent 15 kilometer møtte han på lovens lange arm, som sørget for å sette en stopper for kjøreturen. Mannen blåste nemlig rødt, og blodprøver tatt av mannen avdekket en alkoholkonsentrasjon i blodet på 2,26 promille.

Nettstedet Promille.no beskriver at man ved en promille på mellom 2,1 og 2,9 opplever bedøvelsestilstand, tap av dømmekraft, svekket føleevne og blackouts, samt svekket motorikk og bevissthet.

Måtte kjøre i grøfta

Den høye promillen er et moment tingretten la vekt på i skjerpende retning.

«Kjøring med en promille på hele 2,26 innebærer en betydelig trafikkrisiko, både for siktede selv og for øvrige trafikanter. Retten legger i skjerpende retning også vekt på at det rent faktisk oppstod farlige situasjoner under siktedes ruspåvirkede kjøring», heter det i dommen.

Et vitne beskrev i et politiavhør hvordan han la seg bak mannens bil, og videre hvordan han observerte at promillekjøreren kuttet en knapp sving slik at en bil i det motgående kjørefeltet måtte bråbremse og kjøre ut i grøfta for å unngå kollisjon.

I formildende retning har retten lagt vekt på at mannen avga en uforbeholden tilståelse av forholdet.

I tråd med aktor

Mannen ble i 1997 dømt til betinget fengsel og bot for promillekjøring. Forholdet var imidlertid så gammelt at retten ikke fant grunn til å legge vekt på det i forbindelse med straffeutmålinga.

«I tråd med aktors forslag finner retten etter en konkret helhetsvurdering at straffen passende kan settes til fengsel i 26 dager»

Han må i tillegg betale en bot på 30.000 kroner. Mannen mister også førerkortet i to og et halvt år.