SETERMOEN: Det er ikke noen gode måter å måle folks røykevaner, og særlig ikke brutt ned på kommunenivå.

Svangerskap

Men ett parameter finnes, og det er kvinnene som møter til første svangerskapskontroll. På landsbasis opplyser 14 prosent av kvinnene som møter til første kontroll at de har røykt daglig, skriver Nye Troms.

Det er Folkehelseinstituttet som har utarbeidet tallene brutt ned på kommunenivå. Andelen røykere er regnet ut gjennom overlappende tiårsperioder, og skal kunne gi et godt bilde av situasjonen.

Mens andelen som røyker på landsbasis ligger på 14 prosent, er det kun 12 prosent av kvinnene i Bardu som har oppgitt at de røyker. Til sammenligning røyker 21 prosent av kvinnene i Balsfjord, og i Ibestad er "røykeprosenten" oppe i 37.

Dårlig grunnlag

Røyking i svangerskapet kan si noe om røyking hos kvinner i fertil alder. For resten av befolkningen er datagrunnlaget på røykevaner dessverre svært dårlig, bemerker Folkehelseinstituttet i ei pressemelding.

Statistisk sentralbyrå har siden 1973 kartlagt røykevaner hos nordmenn gjennom en årlig spørreundersøkelse blant 8.000 nordmenn hvert år.

Tabellene presenteres så fylkesvis og med tydelige forskjeller fra landsdel til landsdel. Dette er da begge kjønn. I perioden 2011–15 var det 14 prosent av alle mellom 16 og 74 år i Norge som røykte fast. Dette er en stor nedgang fra 21 prosent i perioden 2006–10.

I Troms er det 16 prosent som røyker fast, viser tabellene. Det er en nedgang fra 21 prosent i perioden 2006–10.

Men det finnes altså ikke andre gode tall for kommuner enn den som Folkehelseinstituttet nå har fra gravide kvinner.

Andel kvinner som oppgir at de røykte før svangesrskapet:

Kommune%-andel
Lavangen26
Torsken26
Dyrøy25
Berg19
Lenvik19
Salangen17
Tranøy17
Sørreisa16
Målselv15
Bardu12