SALANGSDALEN: Alle som leverte minst 15 lam til Nortura i 2015 får i disse dager ROS-analysen (Resultat Oversikt Slaktedata). Det er 7 426 Nortura-sauebønder som får ROS-analysen for 2015.

Beste i landet

ROS-analysen er en tilbakemelding på kvaliteten på lammeslaktene som ble levert i fjor på grunnlag av slaktedata som ligger inne. Ingen av de største sauebøndene i Norge, som leverer over 250 lam har høyere poengsum enn Hans Helge Høyland i Salangsdalen.

– Det er nå en litt uformell kåring, men det er jo en tittel en får. En konkurranse innad i yrket er bare artig. Det er jo helt greit å få en tittel, flirer Høyland da Folkebladet tar kontakt

– Men det er jo også tegn på at en driver riktig i forhold til avl og andre ting, fortsetter Høyland .

Egne kjøttværer

Høyland forklarer at det er mange årsaker til at kvaliteten er så høy.

– I nord har vi jo lyset hele døgnet i store deler av beitesesongen i motsetning til sørpå. Her beiter de hele døgnet. Opp til åtte ganger i løpet av ett døgn eter de og legger seg. Til tross for at de har en til to måneder lengre beitesesong sørpå tar vi det igjen. Men det nytter ikke hvis du ikke har avlsbiten og de genetiske rammene på plass. Jeg tenker da på hva slags mordyr og værer som blir brukt. En viktig ting er at jeg har avlet opp mine egne kjøttværer, de er avlet frem av de beste værene i landet. Det er nok noe av forklaringen at jeg har skåret høyt, sier Høyland

Særdeles god kvalitet

Rådgiver Lars Ivar Fause ved Nortura i Målselv var godt fornøyd.

– Ja, dette er artig. Lammene blir vurdert på kvalitet, på fettinnhold og stjernelamprosent. Det er mange som leverer veldig bra lammekjøtt fra Troms, og Høyland leverer kjøtt av særdeles god kvalitet, sier Fause.

– Men vi er vant til å komme høyt. Troms bruker å ha de beste lammene i Norge. Blant annet gikk det også tre priser til Dyrøy. Det er en kombinasjon av gode saueholdere og gode beiter. At lammene har så god kvalitet er selvfølgelig også veldig bra for oss. Vi gjør jo dette for å fokusere på kvaliteten, sier han.

– Det er også beiteareal for langt flere dyr enn det er i dag. I dag går det 150.000 dyr på beite, vi kunne minst hatt det dobbelte hadde det ikke vært for rovdyrproblematikken. Det ligger et kjemepotensiale her, men det er urealistisk å tro at vi kan ta det ut slik det er i dag, sier han.